Наводнения и кални свлачища отнеха живота на над 200 души в Мианмар

Бурята предизвика тежки наводнения и кални свлачища

0
13
Наводнения в Мианмар. Снимка: Pixabay

Броят на загиналите в Мианмар след тайфуна „Яги“ нарасна на повече от 220 души, а близо 80 души все още са в неизвестност, съобщи военното правителство, пише „BBC“. Бурята премина през Северен Виетнам, Лаос, Тайланд и Мианмар в началото на септември и по официални данни досега е отнела живота на повече от 500 души в региона.

В Мианмар бурята предизвика тежки наводнения и кални свлачища, при които загинаха най-малко 226 души, а цели села бяха разрушени.

ООН предупреди, че повече от половин милион души в разкъсваната от войната страна спешно се нуждаят от храна, питейна вода, подслон и дрехи. Организацията заяви, че опустошенията от бурята обхващат девет щата и области, включително столицата Найпидо във вътрешността на страната, както и Мандалай на север, Магуей на запад и Баго на юг – региони, разположени по поречието на най-голямата река в Мианмар – Иравади. Засегнати са и щатът Шан в североизточната част на страната и щатите Мон, Кая и Кайин, които се намират на юг от него.

Гражданската война е обхванала страната от началото на 2021 г., когато армията завзе властта, след като свали демократично избраното правителство. Оттогава хиляди хора са убити, а милиони са принудени да напуснат домовете си, тъй като различни въоръжени съпротивителни групи се сражават с управляващата военна хунта.

През последната около година армията изгуби контрол над големи части от страната, създавайки нестабилна мозайка от управления. Това, заедно с лошата комуникация в отдалечените райони, означава, че информацията за жертвите се появява бавно.

ООН заяви, че наводненията са едни от най-тежките в най-новата история на Мианмар. Нейната агенция за реагиране при бедствия изчисли, че около 630 000 души са били засегнати от наводненията, блокирани са пътища, повредени са мостове и са прекъснати комуникационни линии, което силно затруднява усилията за оказване на помощ.

Агенциите за помощ също така имат ограничен или никакъв достъп до много части на страната, включително щата Шан, един от най-засегнатите от наводненията, който понастоящем до голяма степен се контролира от бунтовническа армия.

Доброволец-спасител в южната част на щата разказва пред медията, че цели къщи са били погребани под кални свлачища. Той добави:

„Досега сме събрали над 100 мъртви тела, включително деца и възрастни хора. Все още издирваме още над 200.“

„Това наводнение е най-лошото, което съм виждал през живота си“, изтъкна жител на източната част на щата Шан.

Положението е също толкова тежко и на повече от 500 мили в югоизточната част на страната: „Хората спешно се нуждаят от храна“, казва Кхон Матия, високопоставен служител в контролирания от бунтовниците щат Кайин (бивш щат Карен) пред „BBC“ Бирмес. Матия продължи:

„Няма предложение за международна помощ. Хората тук са в по-трудно положение, защото всичко е блокирано заради наводненията и войната. Така че е много трудно да се достигне до нас.“

Управляващата военна хунта отправи рядък призив за помощ през уикенда, като засега единствената държава, която се отзова, е съседна Индия. Тя изпрати помощ, включваща храна, дрехи и лекарства.

Тайфунът „Яги“ причини смъртта на 10 души в Тайланд и на един в Лаос. Според властите във Виетнам броят на жертвите е 292, 38 души са изчезнали, над 230 000 къщи са повредени, 280 000 хектара посеви са унищожени, а основни производствени центрове са силно повредени.

Ивайло Мирчев пита: Зависим ли е ГЕРБ от Пеевски?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments