Геомагнитна буря в България достигна степен G3

Полярните региони и България са под въздействие на слънчево изригване

0
42
Слънце
Снимка: Pixabay

Силна геомагнитна буря е обхванала Земята и е достигнала степен G3 тази сутрин в България. Събитието е причинено от слънчево изригване, което бе регистрирано на 16 септември.

В Северните полярни региони на планетата, бурята е достигнала степен G4, което води до очаквани полярни сияния и затруднения в телекомуникациите.

Според Националната агенция за океански и атмосферни изследвания, тази нощ северното сияние може да бъде видимо чак до Орегон, Айова и Пенсилвания. Много щати по границата между САЩ и Канада вероятно ще имат добра видимост, но почти пълната Луна може да затрудни наблюдението.

В България денят започна със слаба геомагнитна буря от степен G1, но до 07:30 часа българско време тя се повиши до степен G3.

Метеочувствителните и хронично болни хора може да изпитат дискомфорт. Комбинацията от геомагнитна буря и горещо време може да повлияе на общото здравословно състояние, като предизвика световъртеж, главоболие и мигрена.

Изследвания показват, че геомагнитните бури могат да доведат до депресия, безсъние и други неразположения. Те влияят на електрическите импулси в мозъка, което може да промени кръвното налягане, да повиши нивото на адреналина и да доведе до нарушения на кръвотока.

В търсене на туристи: 4 страни, които активно посрещат пътници

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments