САЩ изразиха недоволство от израелските военни сили заради ударите в Газа

Това е знак за нарастващото разочарование на САЩ от близкия им съюзник в навечерието на първата годишнина от войната

0
11
Знамена на САЩ и Израел
Знамена на САЩ и Израел. Снимка: : Pixabay

Посланичката на САЩ в Организацията на обединените нации /ООН/ обвини израелските военни сили, че нанасят удари по училища, хуманитарни служители и цивилни граждани в Ивицата Газа, предаде „Associated Press“. Това е знак за нарастващото разочарование на САЩ от близкия им съюзник в навечерието на първата годишнина от войната.

Израел неведнъж е заявявал, че цели да ликвидира бойци на „Хамас“, които често се крият сред цивилни лица и ги използват като жив щит, като отмъщение за атаките, извършени от групировката на 7 октомври в южната част на Израел, при които загинаха около 1200 души и които поставиха началото на войната в Газа.

Посланичката на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд се изказа необичайно остро срещу израелската армия по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, като изтъкна, че много от ударите през последните седмици, при които бяха ранени или убити служители на ООН и хуманитарни служители, са били предотвратими. Много от членовете на Съвета посочиха израелската атака, извършена миналата седмица срещу сградата на бивше училище, превърнато в граждански приют, управляван от агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, известна като UNRWA. При атаката шестима служители на агенцията са били сред 18-те загинали, включително жени и деца.

В отговор на това Израел съобщи, че целта е била да бъде поразен команден и контролен център на „Хамас“, който се е помещавал в комплекса, а посланикът на Израел в ООН Дани Данон обясни вчера, че при удара са били убити бойци на групировката. Той посочи имената на четирима от тях, като заяви пред Съвета, че те са водили двойнствен живот, като през деня са работили за UNRWA, а през нощта – за „Хамас“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за независимо разследване, а Линда Томас-Грийнфийлд заяви пред членовете на Съвета, че САЩ ще продължат да изтъкват необходимостта Израел да улесни хуманитарните операции на палестинската територия и да защити по-добре хуманитарните служители и съоръженията за оказване на помощ. Тя отново изрази възмущението на САЩ от смъртта на турско-американската активистка Айсенур Ейги, която беше застреляна по време на протест на Западния бряг миналата седмица. Израелските сили за отбрана обявиха, че вероятно са убили Ейги по погрешка, а правителството започна наказателно разследване.

САЩ призоваха всички членове на Съвета, които имат влияние върху „Хамас“, да се присъединят към посредниците в преговорите и да окажат натиск върху лидерите на движението, настоявайки бойците да спрат да протакат, да направят тези компромиси и да приемат споразумението без повече отлагане. Линда Томас-Грийнфийлд не скри тревогата си, след като висшият хуманитарен служител на ООН в Газа заяви, че в момента територията е „ад на земята“ за над 2 млн. души, като определи липсата на ефективна защита за цивилното население като „безсъвестна“.

Междувременно Сигрид Кааг, старши координатор на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването в Ивицата Газа, заяви пред членовете на Съвета и репортерите, че войната е превърнала територията „в бездна“.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не уточнява дали се касае за цивилни лица или бойци, по време на израелската офанзива са загинали над 41 000 палестинци. Информацията гласи, че хуманитарните операции в региона са сериозно възпрепятствани от беззаконието, израелските заповеди за евакуация, размяната на огън и тежките условия за хуманитарните работници, включително отказване на достъп от страна на израелските власти, забавяния в организацията на спасителните дейности, липса на безопасност и сигурност, както и лоша логистична инфраструктура.

Дани Данон твърди, че хуманитарните усилия на Израел „нямат аналог“ за страна, принудена да воюва. Наред с това, той призова Съвета за сигурност и ООН да говорят за фактите. По негови думи над 1 милион тона помощи са били доставени чрез над 50 000 камиона. Той допълни, че е малко вероятно доставката на част от тези пакети да е била осуетена.

Колко партии и коалиции са се регистрирали за предстоящите избори?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments