Банковите такси се покачват, ще нараснат още по Коледа

Разпечатките, картовите услуги и банковите преводи поскъпват, а земеделските производители са сред най-засегнатите

0
19
Банка
Снимка: Pixabay

През лятото някои банки вече увеличиха таксите, а други последваха с повишенията си сега. Очаква се обаче, че цените на банковите услуги ще се повишат и около Коледа.

Според новите тенденции, услуги, свързани с попълването на хартиени формуляри, стават все по-скъпи. Официалните причини включват поскъпването на хартията, наемите на офис пространства, разходите за техника и заплатите на служителите. Например, разпечатките на хартиени документи, които до скоро струваха 3 лева на страница, сега са поскъпнали на 4 лева. Ако е необходимо да блокирате банковата си карта поради загуба или грешен ПИН, цената е 10 лева. Не са налични вече безплатни тегления от банкомат или преводи между сметки на един и същи титуляр. Също така отпаднаха преференциите за банкови карти за деца на възраст от 14 до 18 години – тегленията от тези карти вече струват 1,17 лева плюс 1% от сумата.

Практически няма банка, която да не е въвела т.нар. сложна такса, при която крайната цена често се удвоява. Въвеждат се и тавани на таксите, за да се гарантира, че дори при минимално теглене банката все пак реализира приход. Бившите преференции, при които се удържаше фиксирана сума под определен праг, вече не са в сила.

Таксата за теглене на пари в брой на гише се е удвоила – от 1% от сумата, но не по-малко от 2 лева, сега е минимум 4,89 лева, като процентът от сумата остава същият. Справките за наличност по карта вече струват близо 1 лев, в сравнение с предишните 0,40 лева в банкомат на същата банка и 0,60 лева в банкомат на друга банка. Промяната на картови данни чрез клон на банката, като например промяна на лимита за теглене, вече струва около 10 лева, вместо предишните 4 лева.

Таксата за банков превод е нараснала на 7 лева от 5 лева, колкото беше през началото на лятото. Най-засегнати от новите тарифи са земеделските производители – физически лица, при които таксата за обслужване на разплащателните сметки е увеличена три пъти, достигайки 15 лева. Вместо да останат с текущите сметки, банките насочват клиентите си да изберат други продукти, съобщава „24 часа“.

Спад на инфлацията в България

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments