4000 тона отпадъци са събрани по време на кампанията „Да изчистим България заедно“

Кампанията се организира за 12 път

0
12
Кампанията
Кампанията. Снимка: МОСВ

4000 тона отпадъци са събрани и извозени до регионалните депа по време на 12-ото издание на емблематичната кампания на bTV Media Group „Да изчистим България заедно“. Над 2900 са местата, които бяха почистени на 14 септември с участието на над 4120 доброволци от общо 190 общини. Това сочат данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/, които събираха и обработваха информация за количествата отпадъци по време на кампанията.

Лошото време и дъждът не спряха малки и големи от стотици точки в страната да се включат в почистването. Служителите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури на министерството – 15-те регионални инспекции по околната среда и водите, 3-те национални парка и 4-те басейнови дирекции, се включиха активно в почистването.

Най-голямото количество отпадъци са събрани на територията на РИОСВ София – 1015 тона, следвано от РИОСВ Пловдив – 496 тона, а най-малко отпадъци са събрани на територията на РИОСВ Велико Търново – 34 тона.

Данните от останалите инспекции са както следва: РИОСВ Благоевград – 439 тона, РИОСВ Бургас – 528 тона, РИОСВ Варна – 161,5 тона, РИОСВ Враца – 65,5 тона, РИОСВ Монтана – 74 тона, РИОСВ Пазарджик – 102 тона, РИОСВ Плевен – 195 тона, РИОСВ Русе – 116 тона, РИОСВ Смолян – 72 тона, РИОСВ Стара Загора – 464,5 тона, РИОСВ Хасково – 80,5 тона и РИОСВ Шумен – 68,5 тона.

МОСВ традиционно е основен партньор на инициативата на bTV „Да изчистим България заедно“. Мащабната доброволческа кампания тази година се проведе под надслов „Да преобърнем играта“ и е в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World” за обществена чувствителност към опазването на околната среда.

С финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ бяха осигурени 64 000 чувала и 40 000 чифта ръкавици. На областните управи бяха раздадени над 3000 ваучера за гориво за транспортиране на събраните отпадъци до регионалните системи за управление на отпадъците. Със съдействието на МОСВ общините бяха освободени от дължимите отчисления и обезпечения за количествата депонирани отпадъци по време на провеждането на кампанията.

Ивайло Мирчев пита: Зависим ли е ГЕРБ от Пеевски?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments