Учените показаха как бременността променя мозъка на много нива

В повече от 80% от изследваните участъци обемът на сивото вещество, в което се осъществява мисленето, е намалял

0
12
Мозък
Снимка: Pixabay

Учените показаха как бременността променя мозъка на много нива, пише „Асошиейтед прес“. Невробиологът Лиз Храстил има уникалния шанс да види как се променя мозъкът ѝ, докато е бременна, и да сподели наученото в ново проучване, което предлага първата подробна карта на женския мозък по време на бременността.

Изследователите откриват, че преходът към майчинство засяга почти всички части на мозъка. Въпреки че проучването разглежда само един човек, то поставя началото на голям международен изследователски проект, който има за цел да сканира мозъците на стотици жени и един ден може да даде сведения за разстройства като следродилната депресия.

„Това беше много дълго пътуване“, признава Храстил, която е съавтор на статията, публикувана в понеделник в Nature Neuroscience. Нейният разказ продължава така:

„Направихме 26 сканирания преди, по време и след бременността и открихме някои наистина забележителни неща.“

В повече от 80% от изследваните участъци обемът на сивото вещество, в което се осъществява мисленето, е намалял. Това е средно около 4% от мозъка – почти идентично с намалението, което се случва по време на пубертета. Въпреки че по-малкото сиво вещество може да звучи лошо, изследователите твърдят, че това вероятно не е така. То вероятно отразява фината настройка на мрежите от взаимосвързани нервни клетки, наречени „невронни вериги“, за да се подготвят за нов етап от живота.

Екипът започва да следи Храстил, която работи в Калифорнийския университет в Ървайн и по това време е на 38 години, малко преди тя да забременее чрез ин витро оплождане. По време на бременността и две години след раждането те продължават да правят ядрено-магнитен резонанс на мозъка и да взимат кръв, за да наблюдават как се променя мозъкът ѝ, когато половите хормони като естрогена намаляват. Някои от промените продължават и след бременността. Ето как коментира изследването съавторът Емили Джейкъбс от Калифорнийския университет в Санта Барбара:

„Предишни изследвания са правили снимки на мозъка преди и след бременността, но никога не сме наблюдавали мозъка в разгара на тази метаморфоза.“

За разлика от предишни изследвания, това е фокусирано върху много вътрешни области на мозъка, както и върху мозъчната кора, най-външния слой, уточнява Джоузеф Лонщайн, професор по неврология и психология в Мичиганския държавен университет, който не е участвал в изследването. Той потвърждава:

„Това е една добра първа стъпка към разбирането на много повече за промените в целия мозък, които биха могли да настъпят при жената по време на бременността и след раждането.“

Изследвания върху животни свързват някои промени в мозъка с качества, които биха могли да бъдат полезни при грижите за бебето. Макар че новото проучване не разглежда какво означават промените по отношение на човешкото поведение, Лонщайн посочи, че то описва промени в мозъчните области, участващи в социалното познание, или как хората взаимодействат с другите и разбират техните мисли и чувства, например.

Изследователите имат партньори в Испания и продължават напред с по-големия проект „Майчин мозък“, който се подкрепя от Инициативата за мозъчно здраве на жените на Ан С. Бауърс и Инициативата „Чан Зукърбърг“.

Надяват се, че в крайна сметка учените ще могат да използват данни от голям брой жени за неща като прогнозиране на следродилна депресия, преди тя да се е появила.

„Има толкова много неща за невробиологията на бременността, които все още не разбираме, и това не е защото жените са твърде сложни. Не защото бременността е някакъв Гордиев възел“, твърди Джейкъбс и обяснява:

„Това е страничен ефект на факта, че биомедицинските науки исторически са пренебрегвали женското здраве.“

Геомагнитна буря в България достигна степен G3

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments