Войници пускат чували с пясък от военни хеликоптери

Войници пускат чували с пясък от военни хеликоптери

1
20
Будапеща
Снимка от Pixabay

Будапеща и Вроцлав укрепват речните си брегове преди нови наводнения, съобщава „Асошиейтед прес“.

Войници пускат чували с пясък от военни хеликоптери, за да укрепят речните насипи и да евакуират жителите, докато най-тежките наводнения от години се разпространяват във вторник в голяма част от Централна Европа, отнемайки човешки животи и разрушавайки домове.

През последните дни тежки наводнения засегнаха голяма част от региона, включително Чешката република, Словакия и Австрия. Съобщава се за най-малко 16 смъртни случая в резултат на наводненията, които последваха обилните валежи в целия регион. Други места, включително две централноевропейски скъпоценни места, се подготвят да бъдат засегнати от наводненията: Будапеща, унгарската столица на река Дунав, и Вроцлав, град в Югозападна Полша на река Одер, чийто стар град е изпълнен с архитектурни съкровища.

Унгарското правителство на министър-председателя Виктор Орбан изпрати войници за укрепване на бариерите по Дунав, а хиляди доброволци помогнаха за пълненето на чували с пясък в десетки крайречни селища.

В Будапеща властите затвориха долните кейове на града, които се очаква да бъдат пробити от покачващите се води по-късно през деня. Долната половина на емблематичния за града остров Маргарет също беше затворена. Във Вроцлав пожарникари и войници прекараха нощта, използвайки чували с пясък, за да укрепят речните насипи. Градската зоологическа градина, разположена по поречието на Одер, призова доброволци да напълнят чували с пясък във вторник сутринта.

„Ние и нашите животни ще ви бъдем изключително благодарни за вашата помощ“, се казва в призива на зоопарка.

Градът заяви, че очаква пикът на наводненията там да бъде около петък, въпреки че някои прогнозираха, че това ще стане по-рано. Министър-председателят на Полша Доналд Туск се срещна с кризисен екип рано във вторник и заяви, че има противоречиви прогнози от метеоролозите. Правителството на Туск обяви състояние на природно бедствие в засегнатия регион на Южна Полша.

На юг от Вроцлав жителите прекараха нощта в борба за спасяването на Ниса, град с 44 000 души население, след като предишния ден река Ниса Клодзка излезе от бреговете си. Кметът на града Кордиан Колбиарц заяви, че 2000 жени, мъже, деца, възрастни хора са излезли, за да се опитат да спасят града си от покачващите се води, като са образували човешка верига, която е предала чували с пясък на брега на реката.

„Ние просто… направихме всичко, което можахме“, написа Колбиарц във Facebook. „Тази верига от хора, които се бореха за нашата Ниса, беше невероятна. Благодаря ви. Ние се борихме за Ниса. Нашият дом. Нашите семейства. Нашето бъдеще.“

В Чешката република водите се отдръпват в двата най-силно засегнати, североизточни региона. Правителството одобри изпращането на 2000 военнослужещи, които да помогнат в усилията за почистване. Очаква се щетите да достигнат милиарди евро.

Чешкото правителство също така се опита да помогне на местните власти да организират регионалните избори в петък и събота, тъй като няколко училища и други сгради, служещи за избирателни секции, бяха сериозно повредени. Въпреки това планираната евакуация на около 1000 души в град Весели над Лужници може да бъде отложена, тъй като засега водите не са достигнали критични нива.

Заподозреният за опит за убийство на Тръмп е бил близо до голф игрище в продължение на 12 часа

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Войници пускат чували с пясък от военни хеликоптери […]