Колко партии и коалиции са се регистрирали за предстоящите избори?

Нормално и в срок - така протича подготовката на предстоящия предсрочен вот, заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева

0
24
избиратели се обърнаха срещу действащите правителства
Избори. Снимка: Пиксабей

Нормално и в срок – така протича подготовката на предстоящия предсрочен вот, заяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Росица Матева. По думите й 24 партии и 9 коалиции са били регистрирани за участие, а регистрацията на една от коалициите е била заличена заради непълна подписка.

„Сега са малко повече – ще бъдат 33 общо“, коментира Матева, като беше припомнено, че за изборите през юни са се регистрирали 20 партии и 11 коалиции, а за тези през април 2023 г. 14 партии и 7 коалиции.

Срокът, в който регистрираните политически партии и коалиции могат да подадат заявление за заличаване на регистрацията им, е до 24 септември. По този повод Матева уточни:

„До този срок има възможност да бъдат заличени тези регистрации, особено ако някоя партия, регистрирана за самостоятелно участие, реши да се включи в коалиция. До 21 септември има възможност за промяна в съставите на коалициите и в наименованието им.“

11 жалби има подадени срещу решения на Комисията от насрочването на изборите досега. Девет от тях са били потвърдени от Върховния административен съд.

Ивайло Мирчев пита: Зависим ли е ГЕРБ от Пеевски?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments