Парламентът отлага новата методика за изчисляване на таксите за битовите отпадъци

С отлагането депутатите предотвратяват драстично покачване на таксите за битови отпадъци

0
15
Казани
Архив. Снимка: Pixabay

Парламентът прие на две четения законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, с което отложи въвеждането на новата методика за изчисляване на таксите за битовите отпадъци с една година. Първоначалната дата за въвеждане на промените беше 1 януари 2025 година, но депутатите решиха да предоставят допълнително време на общините за подготовка.

Какво предвиждаше новата методика?

Съгласно предишния план, новият механизъм трябваше да се основава на принципа „замърсителят плаща“. Това означава, че разходите за битови отпадъци ще се изчисляват спрямо количеството отпадъци, произведено от всяко домакинство или бизнес. Въпреки това, от ГЕРБ-СДС посочиха, че новите такси биха могли да се увеличат от 3 до 10 пъти, което породи опасения сред местните власти и гражданите.

Проблеми при подготовката на общините

От разговори с местната власт стана ясно, че много от общините все още не са готови за въвеждането на новата методика. За това от ГЕРБ-СДС предложиха да се направи отсрочка от една година, което беше подкрепено от парламентарното мнозинство.

Гласуване и подкрепа

Законопроектът беше приет на първо четене с 158 гласа „за“, като подкрепа дойде от ГЕРБ-СДС, 20 депутати от ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП, ИТН и няколко независими депутати. Само двама депутати гласуваха „против“, а четирима се въздържаха. На второ четене промените също минаха с 161 гласа „за“, докато опозицията остана с минимални „против“ и въздържали се.

Дебати по темата

По време на дебатите Борислав Гуцанов от БСП заяви, че левицата подкрепя отлагането, но подчерта, че механизмът трябва да бъде въведен рано или късно. Той критикува местната и централната власт за липсата на подготовка и поиска яснота за причините зад забавянето.

Димо Дренчев от „Възраждане“ също посочи, че някои общини вече са подготвени за реформата, но все пак подкрепи отлагането, за да не се стигне до драстично увеличение на таксите.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ заяви, че подкрепят отлагането, но смята, че липсват ясни правила за въвеждането на новата методика, което е основна причина за бъдещите проблеми.

Перспективи за бъдещето

Явор Божанков изрази мнение, че отлагането на реформата не решава проблема със събирането на такси за битови отпадъци и че настоящият механизъм не е в полза на гражданите. Той настоя, че реформирането на системата трябва да се проведе възможно най-скоро.

Независимият депутат Калоян Методиев също подкрепи законопроекта, като призова за рационален подход при управлението на таксите за отпадъци в полза на гражданите.

Отлагането на реформата в Закона за местните данъци и такси дава допълнителна година на общините да се подготвят за новия механизъм, базиран на принципа „замърсителят плаща“. Въпреки това, дебатите показват, че има разногласия относно неговото прилагане и ефектите върху гражданите.

Символи на християнската вяра: Почитаме светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments