От днес непълнолетните не могат да си купуват вейпове

Забранена е и рекламата им по радиото и телевизията

0
8
Момиче пуши вейп
Илюстративна снимка

От днес влиза в сила забраната за продажба и предлагане на деца и младежи под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и безникотинови – така наречените вейпове. Това предвиждат законодателните текстове, обнародвани в Държавен вестник. Забранена е и рекламата им по радиото и телевизията.

Макар вейп устройствата да се представят като по-безопасна алтернатива на традиционните цигари, все повече проучвания показват, че те не са безвредни. Вейпингът, дори и без никотин, може да причини редица здравословни проблеми, особено сред младите хора, чиито тела и мозъци все още се развиват.

  1. Нарушения на дихателната система: Вдишването на аерозоли от вейп устройства съдържа химикали, като пропилен гликол, глицерин и различни аромати, които могат да раздразнят и увредят дихателните пътища. В някои случаи, това може да доведе до хронична кашлица, бронхит и дори развитие на астма.

  2. Влияние върху сърдечно-съдовата система: Някои изследвания показват, че вейпингът може да повиши сърдечния ритъм и кръвното налягане, което води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Химикалите във вейп течностите могат да повлияят негативно на функционирането на кръвоносните съдове и да увеличат риска от тромбози и инсулти.

  3. Зависимост от никотина: Въпреки че много вейпове не съдържат никотин, тези, които го правят, могат да доведат до силна зависимост, особено при млади хора. Никотинът е силно пристрастяващ и може да увреди мозъчното развитие, като повлияе негативно на когнитивните функции и настроението.

  4. Токсични вещества: Изпарените вещества при вейпинга могат да съдържат токсични метали като никел, олово и хром, които се отделят от самото устройство. Тези метали могат да попаднат в белите дробове и кръвта на потребителя, като причинят сериозни здравословни проблеми.

  5. Риск от електронни проблеми и инциденти: Вейп устройствата, макар и много рядко, могат да имат дефекти, които водят до експлозии или изтичане на батерията, което увеличава риска от изгаряния и други физически наранявания.

Как можем да проверим номера на избирателната секция и мястото за гласуване?

 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments