Защо ще бъде грешка да се премахне комисарят по заетостта?

Вижте позицията на Европейската конфедерация на профсъюзите

0
12
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: КНСБ

Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ реагира остро срещу обявените днес планове на новата Европейска комисия /ЕК/ да намали значението на ресор „Работни места и социални права“. Това съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/.

„Всяка Европейска комисия от 70-те години на миналия век насам е включвала комисар по заетостта и социалните въпроси /или по работните места и социалните права, както се нарича от 2019 г. насам/. Но в публикуваните днес планове за новата Комисия този пост ще бъде премахнат, като вместо това ще стане част от ресора „Хора, умения и готовност“. Съобщението идва, след като вчера, 16 септември, хиляди работници се събраха на площад „Люксембург“ в Брюксел в отговор на нарастващата криза в европейската промишленост, която вече отне прехраната на 850 000 работници, а сега заплашва още десетки хиляди качествени работни места в Белгия, Франция, Германия и Италия“, посочват от ЕКП.

Генералният секретар на конфедерацията Естер Линч коментира: „Призовавам Урсула фон дер Лайен спешно да възстанови ресора на ЕК за качествени работни места и социални права. Премахването на комисаря по-малко от 24 часа след като хиляди хора излязоха на протест в Брюксел, за да поискат действия в защита на работните си места, е напълно погрешно послание към работещите хора относно приоритетите на новата Комисия. Тази седмица обикновените работещи хора видяха, че европейските лидери са разсеяни от политическа игра за „висшите длъжности“ в Комисията, докато трябва да се съсредоточат върху спасяването на качествените си работни места от нарастващата криза в индустрията. Днешното предложение е пълно с портфейли, които за съжаление звучат така, сякаш са съставени на корпоративен признак, а не в отговор на приоритетите на работещите хора. Тази Комисия, която е небалансирана както по отношение на пола, така и по отношение на политическите приоритети, несъмнено е тръгнала с грешна стъпка по отношение на работещите хора и сега трябва да свърши много работа, за да спечели тяхното доверие. Изправени пред нарастващата заплаха от крайната десница, демократите са длъжни да покажат на гражданите, че ги чуват и отговарят на техните приоритети чрез проект на надеждата, който поставя работниците в центъра на европейския проект.“

Колко партии и коалиции са се регистрирали за предстоящите избори?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments