СЗО: Глад е обхванал засегнатия от войната Судан

Кризата се наблюдава „почти навсякъде“,заяви генералният директор на СЗО

0
7
Генералният директор Тедрос Адханом Гебрейес
Генералният директор Тедрос Адханом Гебрейес. Снимка: Кадър от видео на СЗО

Глад е обхванал засегнатия от войната Судан, като кризата се наблюдава „почти навсякъде“. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус в предаването „Днес“ на „BBC“, след като посети страната.  Той изтъкна:

„Ситуацията в Судан е много тревожна… масовото разселване – сега то е най-голямото в света, и, разбира се, гладът.“

Д-р Тедрос съобщи, че 12 милиона души вече са разселени, и добави, че вниманието на световната общност към Судан е „наистина слабо“ и расата е фактор.

Хиляди хора са убити, откакто през април 2023 г. избухна гражданска война между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

„Представете си: разрушения, разселване, болести навсякъде, а сега и глад“, обрисува д-р Тедрос пред „BBC“.

Той каза, че наскоро е посетил лагер за вътрешно разселени хора и болница в Судан.

„Там виждате много деца, измършавели до кожа и кости.“

Близо 25 милиона души – половината от населението на Судан – „се нуждаят от подкрепа“, подчерта д-р Тедрос. Той уточни, че Судан „не получава вниманието, което заслужава“, а такъв е случаят и с други скорошни конфликти в Африка. И допълни:

„Мисля, че тук в играта е включена расата. Това е, което чувствам сега. Вече виждаме модела.“

Д-р Тедрос, който е израснал по време на войната в Етиопия, заяви:

„Особено в Африка мисля, че вниманието е много, много слабо.“

И добави:

„Това е най-тъжното, защото го виждате многократно, не само в Судан.“

Ръководителят на СЗО  си спомня:

„Познавам миризмата на войната, образа на войната, звука на войната. От това мога да разбера как тя въздейства на другите и си спомням как майка ми се молеше да оцелея ден за ден – когато растях, оцеляването през деня беше голямо нещо, виждам същото нещо в Судан и Газа.“

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. д-р Тедрос заяви, че светът не отделя „еднакво внимание на черните и белите животи“. Тогава той уточни, че само малка част от помощта, предоставена на Украйна, е била предоставена за други хуманитарни кризи, като Тигра в Етиопия, Йемен, Афганистан и Сирия не са получили същото отношение.

Д-р Тедрос призова водещите медии да отделят повече внимание на Судан, като определи ситуацията там като „трагедия“.

През август подкрепяна от ООН експертна комисия обяви глад в лагер, в който са настанени около 500 000 разселени хора, близо до обсадения град Ел-Фашер в Дарфур, един от най-засегнатите от конфликта региони. Ръководителят на суданската армия, генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и ръководителят на RSF, Мохамед Хамдан Дагало, съвместно извършиха преврат през 2021 г., но след това се разминаха и в крайна сметка потопиха Судан в гражданска война миналата година.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са обвинявани, че подкрепят RSF с пари и оръжие – което те отричат – докато за Саудитска Арабия се твърди, че има тесни връзки със суданското правителство.

Различните усилия за посредничество, положени с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ, не успяха да сложат край на конфликта. 

Русия увеличава числеността на армията до 1,5 млн. военнослужещи

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments