Промени в закона ще осигурят лична карта на българи без постоянен адрес

Промените в закона за гражданската регистрация ще осигурят достъп до основни права като здравеопазване, образование и работа

1
24
Лични документи
Лични документи. Снимка: ПП-ДБ

Над 50 000 българи нямат постоянен адрес и съответно лична карта, което ги лишава от достъп до важни услуги като здравеопазване, образование и работа. С нов законопроект, внесен тази седмица в Народното събрание, се предлага въвеждането на „служебен адрес“, чрез който тези граждани ще могат да получат лична карта.

Какво предвижда законопроектът?

Целта на предложените промени в Закона за гражданската регистрация е да се даде възможност на хората, които не могат да предоставят документи за адресна регистрация /като например договор за наем или собственост/, да заявят както постоянен, така и настоящ адрес. „

Личната карта е ключът към основните ни граждански права. Никой не трябва да бъде лишен от тях, само защото няма дом“, подчертаха от „Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/.

Инициатива на кабинета Денков

Инициативата за тези промени идва от кабинета Денков, когато беше сформирана работна група с експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Законопроектът беше завършен по време на мандата на министър Андрей Цеков и качен за обществено обсъждане в края на януари тази година.

Как ще работи служебният адрес?

Служебният адрес, който се въвежда със законопроекта, ще бъде недвижим имот – общинска собственост. Кметовете на общините ще имат правомощието да определят тези имоти за извършване на служебна адресна регистрация както по постоянен, така и по настоящ адрес. Гражданите, чиито постоянен или настоящ адрес е заличен по Закона за гражданската регистрация, също ще могат да се възползват от служебен адрес.

Решение на проблема с незаконните регистрации

Освен че ще помогне на гражданите без постоянен адрес да получат лична карта и достъп до основни права, законопроектът има за цел да намали незаконните практики с фалшиви регистрации. С въвеждането на служебния адрес ще се осигури легитимен механизъм за адресна регистрация.

Мая Манолова: Няма да съм в листите, но представяме 7 законопроекта

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] […]