Ново държавно дружество ще рекултивира терените на въглищните мини

От Брюксел са се съгласили да финансират безвъзмездно дейността му

0
212
"Марица-изток"
Снимка: " Мини Марица-изток" ЕАД

Ново държавно дружество ще рекултивира терените на въглищните мини край Перник, Кюстендил и Стара Загора – това е успяла да договори България с Европейската комисия /ЕК/ по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. Служебният ресорен министър Владимир Малинов заяви, че дружестото ще бъде гарант за работните места на миньорите от въглищните мини за следващите най-малко 2 години. По думите му сега работата на „Мини Марица-изток“ значително намалява и това е реалност, която се дължи на по-малко въглищен добив в сравнение с предишни години.

„Първият фактор е изключителният обем на енергия от ВЕИ, от началато на тази година в производствения микс. ВЕИ участват с около 30%, което води до спад на производството на енергия от въглищните централи. На второ място е изтичането на договора с една от централите тази година през февруари. Вторият договор изтича през средата на 2026 г. Затова търсим средства да запазим активността на хората в „Мини Марица-изток“. Запазването на тяхното препитание“, обясни той, цитиран от „БНТ“.

От Брюксел са се съгласили да финансират безвъзмезно подобно дружество, а именно с кафява енергия.

„Дейността ще се извършва само и единствено от операторите, както е по концесионен договор, но финансовото състояние показва, че концесионерите не могат да изпълняват своите дейности по рекултивация с финансовия си ресурс. Успяваме да допълним 1 млрд. лева“, посочи той.

Към момента няма яснота дали страната ни ще получи второто плащане по НПВУ, което е на стойност 650 млн. евро и е подадено искане за получаването му през октомври 2023 г. Според вицепремиера Людмила Петкова България не е изпълнила изискванията за плащане.

Мая Манолова: Няма да съм в листите, но представяме 7 законопроекта

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments