България се цели във все по-висок брой на сгради с енергиен клас „B“

„ЕкоОбщина“ насърчава съвместните усилия на местните общности и държавната администрация за постигане на по-устойчива среда

2
16
Жилищна сграда в Бургас
Жилищна сграда. Снимка: Искра.бг

„През следващите две години България ще направи ключови стъпки в посока енергийна ефективност на сградния фонд, благодарение на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост и европейските програми. Амбицията на страната е все повече сгради да достигнат енергиен клас „B“ и да постигнат минимум 30% енергийни спестявания“.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова по време на откриването на петото издание на конкурса „ЕкоОбщина“.

Енергиен клас „B“ за сградите е категория, която показва високо ниво на енергийна ефективност. Сградите, които попадат в този клас, имат значително по-добра топлоизолация и по-ниски енергийни разходи в сравнение със стандартните сгради. Те използват по-малко енергия за отопление, охлаждане, осветление и други нужди, което води до намаляване на сметките за енергия и по-малко негативно въздействие върху околната среда.

Класът се определя на базата на количеството енергия, което сградата консумира на квадратен метър на година. Сгради с клас „B“ обикновено постигат до 30-40% енергийни спестявания в сравнение със сгради с по-ниски енергийни класове, като „C“ или „D“. Това се постига чрез използване на енергийно ефективни строителни материали, модерни технологии за управление на енергията и системи за отопление и охлаждане, които минимизират загубите на енергия.

Заедно с министъра на околната среда и водите Петър Димитров и посланика на Франция у нас Жоел Мейер, те дадоха старт на инициативата, организирана от Посолството на Франция, Френския институт в България и Националното сдружение на общините. Конкурсът има за цел да отличи усилията на българските общини за устойчиво градско развитие и подобряване качеството на живот.

Министър Коритарова допълни, че предстоят сериозни инвестиции в модернизацията на градската мобилност, финансирани по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общините ще разработят и внедрят интелигентни транспортни системи, планове за управление на мобилността, както и дигитализация на транспорта, с цел да се въведат екологично чисти транспортни средства и зарядна инфраструктура.

„ЕкоОбщина“ насърчава съвместните усилия на местните общности и държавната администрация за постигане на по-устойчива среда. Общините, които искат да се включат, могат да кандидатстват в категориите „Отпадъци и рециклиране“, „Устойчива мобилност“ и „Енергия и емисии“. Победителите ще имат възможност да посетят иновативни обекти във Франция, свързани с градска мобилност, рециклиране и енергиен преход. Крайният срок за подаване на кандидатури е 10 октомври.

Конкурсът предоставя платформа за обмен на добри практики между България и Франция и стимулира диалога между администрациите, гражданите и бизнеса за намиране на устойчиви решения за управление на ресурсите и опазване на околната среда.

Мая Манолова: Няма да съм в листите, но представяме 7 законопроекта

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments