Как политическата нестабилност в България влияе на избора еврокомисар?

Политическата нестабилност в България може да усложни кандидатурата на Екатерина Захариева за важния ресор "Стартъпи, изследвания и иновации" в новата Европейска комисия

1
17
Екатерина Захариева
Екатерина Захариева. Снимка Министерство на външните работи

Проектосъставът на новата Европейска комисия включва ключов ресор, който ще бъде поет от Екатерина Захариева – „Стартъпи, изследвания и иновации“. Този ресор обхваща стратегически важни области, като насърчаване на иновациите и подпомагане на стартъп компании, с особено внимание към дигитализацията и устойчивото развитие на ЕС.

Журналистът и кореспондент на „Клуб Z“ в Брюксел Момчил Инджов коментира ситуацията, като отбелязва, че политическата нестабилност в България може да постави страната в по-неблагоприятна позиция.

„България е в една по-слаба позиция, защото нямаме редовно правителство. Имаме служебен кабинет, което автоматично ни дърпа малко надолу“, споделя Инджов пред „NOVA“.

Той подчертава значението на това кой предлага кандидата за еврокомисар.

„Едно е комисарят да бъде предложен от редовен кабинет, който знае, че ще управлява и ще контактува с Европа. Друго е временно правителство да издигне такава кандидатура“, казва той, като обяснява, че временните правителства често не отдават толкова голямо значение на тези процеси.

Политическа фигура или експерт в областта?

Момчил Инджов прави паралел между ролята на еврокомисарите и министрите, подчертавайки, че често тези позиции се заемат от политически фигури, а не от експерти.

„Еврокомисарят е като министър – в немалко случаи той е политическа фигура“, казва Инджов и дава пример с еврокомисаря по отбраната Андрюс Кубилюс, който няма опит във военното дело.

Той допълва, че това е често срещана практика и при министрите на отбраната в страните членки на ЕС, които също не са кадрови военни. Според него подобни назначения често се основават на политически баланс, а не на професионален опит в конкретната област.

Какви са възможните рискове?

Инджов също така отбелязва, че изслушванията на кандидатите за еврокомисари могат да се превърнат в труден момент за някои от тях.

„Теоретично винаги има опасност на някой от кандидатите да бъдат зададени неудобни въпроси, касаещи вътрешнополитическата обстановка в страната ни“, казва той.

Въпреки тези предизвикателства, ресорът „Стартъпи, изследвания и иновации“ предлага възможност за значителен принос на България към бъдещето на Европейския съюз, особено в контекста на технологичния напредък и икономическото развитие.

Ресорът, предложен на Екатерина Захариева, е от критично значение за ЕС и включва области, свързани с иновации, дигитализация и научни изследвания. Въпреки политическата нестабилност в България, страната има шанс да допринесе за важни европейски инициативи, ако успее да се пребори с вътрешните и външните предизвикателства.

Поредица за бързи кредити с адв. Богомил Йорданов: Как да избегнете незаконни такси и тормоз от колекторски фирми

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments