Какво се полага на почиващите и работещите около 22 септември?

Много българи ще получат възможност да изпратят лятото с дълъг уикенд

2
56
Почивка
Почивка. Снимка: Freepik.com

С наближаването на 22 септември – Денят на независимостта на България, мнозина вече започват да планират как ще се възползват от последните възможности за почивка преди есента. Тази година, празникът се пада в неделя, което означава, че много българи ще имат дълъг уикенд.

Според Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, 22 септември 2024 г. е официален празник, който, съгласно Кодекса на труда, ще бъде компенсиран с допълнителен почивен ден. Това означава, че 23 септември също ще бъде неприсъствен ден. Правилото е ясно – когато официалните празници съвпадат със събота или неделя, първият следващ работен ден става почивен.

Как се компенсира трудът на празнични дни?

ИА ГИТ напомня, че ако ви се наложи да работите на официален празник, като 22 септември или предходния 6 септември, имате право на двойно възнаграждение. Ако трудът е извънреден, възнаграждението може да достигне до четворен размер. Работниците, заети по график с сумирано изчисляване на работното време, ще получат двойно възнаграждение, но не и допълнителни бонуси за извънреден труд.

Важно е също да се отбележи, че извънредният труд се възлага само със заповед от работодателя, която трябва да бъде съобщена на служителите поне 24 часа преди началото на полагането му.

Тази комбинация от празнични и почивни дни дава чудесна възможност за удължена почивка в края на септември, което много хора планират да използват за отдих или кратки пътувания.

Защо септември е краят на туристическата магия по Черноморието?

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
16 часа по-рано

Това с работещите е само на хартия, ма карай…