Как бизнесът ще бъде компенсиран за високите цени на тока?

Нови решения за подкрепа на бизнеса в условията на високи енергийни разходи и промени в закона за държавния бюджет са на дневен ред за правителственото заседание

1
20
Електричество
Снимка: Pixabay

Служебният кабинет на България се очаква да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за електроенергия до края на годината. Програмата, която беше одобрена през юли след решение на Парламента, е насочена към подкрепа на бизнеса в условията на нарастващи енергийни разходи.

Детайли на програмата за компенсации

Според предвижданията, над 633 хиляди небитови потребители ще имат възможност да получат компенсации за електроенергия на стойност над 180 лева за мегаватчас. Общият бюджет на програмата е 245 милиона лева, като средствата ще бъдат изплатени до края на март 2025 година. Важно условие обаче е Европейската комисия да одобри тази мярка, за да не бъде считана за държавна помощ.

През август министерствата на финансите и на енергетиката изпратиха официално писмо до Европейската комисия, с което се иска одобрение на предложената програма. Очаква се Европейската комисия да се произнесе в най-близко време, за да се даде зелена светлина на изплащането на компенсациите.

Допълнителни бюджетни разходи за пет министерства

Освен промените в програмата за компенсиране на разходите за ток, правителственото заседание ще разгледа и допълнителни бюджетни разходи за пет министерства. Сред тях са министерствата на външните работи, вътрешните работи (МВР), отбраната, образованието и науката, както и културата.

Тези промени са част от продължаващите усилия на правителството да осигури стабилност и подкрепа за ключовите сектори в страната в условията на икономически предизвикателства.

Програмата за компенсации за разходите на бизнеса за електроенергия е една от ключовите мерки, които правителството прилага за облекчаване на натиска върху небитовите потребители. Одобрението на промените и финализирането на преговорите с Европейската комисия ще бъдат важни стъпки за успешното изпълнение на тази инициатива.

БНБ предупреждава: Рязко увеличение на фалшивите банкноти

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments