БНБ въвежда нови правила за ипотечно кредитиране: Какво означава това за купувачите на жилища?

Мерките на БНБ за охлаждане на ипотечния пазар целят защита на домакинствата, но може да отложат мечтите за собствен дом на хората с ниски доходи

0
20
Имот, брокер, кредит
Имот, брокер, кредит. Снимка: 3CON Marketing Agency

От 1 октомври 2023 г. влизат в сила новите мерки на Българската народна банка /БНБ/, насочени към регулиране на ипотечното кредитиране. Според Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/, тези мерки ще засегнат предимно хората с по-ниски доходи, но няма да имат съществено влияние върху активността на пазара на недвижими имоти и кредитирането.

Какви са новите мерки на БНБ? Сред основните нововъведения са следните:

Съотношение кредит към обезпечение: Размерът на кредита не трябва да надвишава 85% от стойността на имота.
Съотношение дълг към доход: Текущите плащания по кредита не могат да надвишават 50% от месечния доход на кредитополучателя.
Максимален срок на кредита: Ипотечните кредити ще имат срок до 30 години.

Тези мерки са насочени към „охлаждане“ на пазара на недвижими имоти и предпазване на домакинствата от прекомерна задлъжнялост.

Какво е влиянието върху пазара?

Бочев коментира, че само около 6-7% от ипотечните кредити през 2023 г. са със срок над 30 години, така че ограничаването на срока няма да има значително въздействие. „По-голямата част от кредитополучателите погасяват предсрочно задълженията си, особено тези с по-високи доходи, работещи в сектори като IT, фармация и транспорт,“ казва той.

Ще засегнат ли мерките търсенето на имоти?

Според експерта, мерките няма да доведат до сериозни промени в цените на жилищата.

„Търсенето на имоти остава стабилно, главно заради демографските причини и продължаващия интерес към инвестиции в недвижими имоти“, добавя Бочев. Макар да се очаква известно охлаждане на пазара, спад в цените на жилищата не се прогнозира.

Кои групи ще бъдат най-засегнати?

Новите мерки ще имат по-сериозно отражение върху хората с най-ниски доходи.

„Тези, които не могат да покриват вноските си с изискуемия процент, вероятно ще се преориентират към по-евтино строителство или жилища в по-достъпни квартали“, казва Бочев.

Новите правила на БНБ ще помогнат за стабилизиране на ипотечния пазар и намаляване на рисковете за домакинствата. Въпреки това, пазарът на недвижими имоти остава стабилен и силен, с тенденция за продължаващо търсене.

БНБ предупреждава: Рязко увеличение на фалшивите банкноти

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments