МВФ отложи посещение в Русия след възмущение от европейските столици

Делегация трябваше скоро да пътува до Русия за първи път след пълномащабното нахлуване на страната в Украйна

0
20
Кристалина Георгиева - МВФ
Кристалина Георгиева - МВФ. Снимка: Wikimedia Commons

Международният валутен фонд /МВФ/ отложи за неопределено време планираното си посещение в Русия, съобщават руските държавни медии, цитирани от „Politico“.

Делегация на МВФ трябваше скоро да пътува до Русия за първи път след пълномащабното нахлуване на страната в Украйна през февруари 2022 г. Това предизвика критики от страна на няколко правителства от ЕС и предупреждения, че пътуването ще бъде използвано от Кремъл за пропаганда. МВФ защити посещението в Русия, една от 190-те членки на организацията, като заяви, че то е задължение по договор.

Но в писмо, адресирано до ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева миналата седмица, финансовите министри на Литва, Естония, Латвия, Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Исландия и Полша предупредиха, че посещението ще бъде „използвано за пропагандни цели от руския режим“ и ще „създаде значителни рискове за репутацията“ на базираната във Вашингтон организация.

Алексей Можин, директор на Русия в МВФ, заяви пред държавната агенция ТАСС, че МВФ е уведомил Русия в понеделник – същия ден, в който трябваше да започнат виртуалните дискусии преди личното посещение„че работата на мисията се отлага за неопределено време“. Посочената причина е „техническа неподготвеност на мисията за провеждане на консултации“, изтъкна той.

Двама служители заявиха пред „Politico“ по-рано този месец, че Международният валутен фонд е предложил срещата да се проведе в трета страна, но в крайна сметка е приел условието на Кремъл, че мисията трябва да пътува до Русия.

Защо ще бъде грешка да се премахне комисарят по заетостта?

 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments