Украински безпилотни самолети нанесоха удари по голям военен склад в Русия

Нападението е извършено от Службата за сигурност на Украйна

0
30
Бойни самолети.
Бойни самолети. Снимка: Пиксабей

Украински безпилотни самолети са ударили през нощта голям военен склад в град, разположен дълбоко в Русия, като са предизвикали огромен пожар и са наложили евакуацията на някои местни жители, съобщиха в сряда украински официален представител и руски информационни агенции, цитирани от „Асошиейтед прес“.

Междувременно високопоставен американски дипломат заяви, че наскоро обявеният – но все още поверителен – план на украинския президент Володимир Зеленски за спечелване на войната „може да проработи“ и да помогне за прекратяване на конфликта, който продължава вече трета година.

Украйна твърди, че ударът е унищожил руски военни складове в Торопец, град в руската Тверска област на около 380 км северозападно от Москва и на около 500 км от границата с Украйна.

Нападението е извършено от Службата за сигурност на Украйна, заедно с украинското разузнаване и силите за специални операции, заяви за Асошиейтед прес служител на службата за сигурност в Киев, който говори при условие за анонимност, за да обсъди операцията. По думите на служителя в склада са се съхранявали ракети „Искандер“ и „Точка-У“, както и плаващи бомби и артилерийски снаряди. Той каза, че съоръжението се е запалило при удара и е горяло на площ с ширина 6 км (4 мили).

Руската държавна информационна агенция РИА Новости цитира регионалните власти, според които системите за противовъздушна отбрана са работили за отблъскване на „масирана атака с дронове“ срещу Торопец, който има население от около 11 000 души. Агенцията съобщава също за пожар и евакуация на някои местни жители.

Нямаше незабавна информация дали ударите са причинили някакви жертви.

Успешните украински удари по цели дълбоко в Русия зачестиха с напредването на войната и развитието на технологията на безпилотните самолети в Киев.

Зеленски също така търси одобрението на западните държави Украйна да използва предоставените от тях сложни оръжия за поразяване на цели във вътрешността на Русия. Някои западни лидери се противопоставят на тази възможност, опасявайки се, че могат да бъдат въвлечени в конфликта.

Насочването на Украйна към руско военно оборудване, боеприпаси и инфраструктура дълбоко в Русия, както и принуждаването на руските цивилни граждани да усетят някои от последиците от войната, която се води предимно в Украйна, е част от стратегията на Киев.

Бързото навлизане на украинските сили в руския граничен район Курск миналия месец се вписва в този план, който очевидно цели да принуди руския президент Владимир Путин да отстъпи. Путин обаче не показва признаци на отстъпление и се опитва да намали решимостта на Украйна чрез настъпателна война, както и да намали подкрепата на Запада за Киев, като проточи конфликта. Това обаче има своята цена, тъй като според оценките на британското министерство на отбраната във войната вероятно са загинали и са били ранени над 600 000 руски войници.

Във вторник Путин нареди на армията на страната да увеличи броя на военнослужещите си със 180 000 души до общо 1,5 милиона до 1 декември.

Миналия месец Зеленски обясни, че планът му за победа включва не само цели на бойното поле, но и дипломатически и икономически победи. Планът се пази в тайна, но посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви по време на пресконференция във вторник, че официални представители на Вашингтон са го видели.

„Смятаме, че в него е заложена стратегия и план, които могат да проработят“, каза тя и добави, че Съединените щати ще го представят пред други световни лидери на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица. Тя не коментира какво съдържа планът.

Украински дрон уби дете и рани човек при атака до Москва

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments