София бележи голям ръст в престижна класация за най-добрите места за живеене

Българската столица заема 103-о място в класацията на списание "Икономист"

0
11
Храм "Александър Невски"
Храм "Александър Невски". Снимка: Искра.бг

София се нареди сред десетте града в света с най-значително подобрение в тазгодишната класация на списание „Икономист“ за най-добрите места за живеене, съобщава вестник „24 часа“, цитирайки изданието. Столицата на България се изкачва с пет позиции спрямо миналата година и заема 103-о място от общо 173 града, като отбелязва повишение от 1,6 пункта по индекса за качество на живот.

Още пет европейски столици от Източна Европа също бележат напредък: Будапеща, Белград и Атина с 0,9 пункта, а Братислава и Букурещ с 0,8 пункта. Според „Икономист“, тези подобрения се дължат основно на инвестиции в транспортната инфраструктура, здравеопазването и образованието.

Класацията на „Икономист“ оценява градовете по 30 показателя, обединени в пет категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Източна Европа заема четвъртото място като регион с най-добри показатели за качество на живот, следвана от Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка, както и Африка на юг от Сахара. В дъното на класацията остават градове като Дамаск (Сирия), Триполи (Либия) и Лагос (Нигерия), които са с най-ниско качество на живот.

На върха на глобалната класация остават Виена, Копенхаген и Цюрих, които заемат първите три места. Австралийският Мелбърн и канадският Калгари също са в топ 5, допълнени от градове като Сидни, Ванкувър и Осака.

WOWSA: Цанко Цанков е отстранен от всички бъдещи ратификации

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments