Борислав Сандов: Със смесени чувства съм за новите комисари в екологията

2
14
Борислав Сандов
Борислав Сандов. Снимка: Facebook

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че е със смесени чувства относно отговорните комисари по отношение на зелената трансформация, екологията и зелената сделка.

Във Facebook той написа, че има известни опасения за комисарите по климат и околна среда, които според него имат по-консервативните им възгледи. В същото време той е оптимист и очаква смислени действия от очаквам смислени действия от комисарите по земеделие и енергетика. Публикуваме пълния му коментар без редакторска намеса:

„Урсула фон дер Лайен представи предложението си за структура и състав на новата Европейска комисия вчера. Засега е предложение, защото трябва да бъде одобрена от Европейския парламент след изслушвания, но аз очаквам да се запази във вида, в който е представена. Пиша този пост, за да споделя с вас няколко важни аспекта, които ми направиха впечатление.

По отношение на балансите предварително обявените цели не са изпълнени. Равенство на половете не е постигнато (11:16), основно заради нежеланието на повечето страни членки да предложат повече от един кандидат. В отговор на това фон дер Лайен компенсира с двойно повече жени зам.председатели на Комисията, включително Върховен представител.

Също така не е постигнат добър баланс по отношение на политическите семейства, но и това е основно заради номинациите на страните членки. Либералите и Зелените са ощетени за сметка на Християндемократите и Социалдемократите.

По отношение на географските и историческите за ЕС характеристики, бих казал, че е постигнат добър баланс. Финландия, Естония и Румъния от изток и от новите вълни на присъединяване + Франция, Испания и Италия от запад и от старите страни членки са с позиции на зам.председатели на ЕК. От големите държави липсват само Полша и Швеция, но пък те получават важни ресори в Комисията, съответно бюджета и околната среда. За по-малките, но силни икономически страни като Австрия, Нидерландия, Белгия, Ирландия, Литва също има важни ресори.

Няколко неща, които правят впечатление и са важни и за нас като страна:
Словения поема разширяването, което е възможност за Албания и Черна гора да се придвижат напред, а защо не и да разширят ЕС до края на мандата на тази ЕК. Австрия поема вътрешната сигурност, което може да е лоша новина за нас по отношение на пълното ни приемане в Шенген. Люксембург поема земеделието, което определено е изненада. Предвид експертизата на този комисар, както и липсата на силни земеделски лобита на национално ниво, това по скоро е добра новина, защото общата селскостопанска политика има нужда от реформа.

Сред страните, които получават маловажни ресори или такива с по-слабо влияние върху случващото се на практика, бих откроил Унгария, Хърватска, Португалия, Чехия и България и Малта.

Макар портфолиото за иновации, научни изследвнаия и старт-ъп среда да е важно и да има огромен бюджет, ролята на Европейски комисар с такова портфолио не е толкова значима. И тук следва едно разяснение. Важен момент ще бъде подготовката за следващата програма Хоризонт 2028-2034, но съществената част по нейната окончателна версия и приемането й ще е в края на мандата на този колеж на Европейската комисия.

Дотогава е възможно Екатерина Захариева да не заема тази позиция, било заради изтеглянето ѝ обратно в България (както стана с Мария Габриел, водила същи ресор) или заради настояване на редовно и стабилно правителство за друг комисар от страна на България. И тук следва да направя едно намигване към доскорошните ни партньори от ПП, ДСБ и „Да, България“, защото номинацията на Юлиян Попов не беше правилното решение, както се доказа.

Накрая, няколко думи за отговорните комисари по отношение на зелената трансформация, екологията и зелената сделка. Тук съм със смесени очаквания. Очаквам смислени действия от Тереза Рибера като зам.-председател на ЕК, с ресор „Чист, честен и конкурентен преход“. Тя трябва да отговаря за изпълнението на зелената сделка в различните й направления. Тереза Рибера е прогресивен политик от Испания и очаквам да бъде активна и адекватна в тази позиция.

Също така очаквам смислени действия от комисарите по земеделие (Люксембург) и енергетика (Дания). Имам обаче опасения за комисарите по климат (Нидерландия) и околна среда (Швеция) най-вече заради политическите им възгледи, които са доста консервативни. И все пак, като цяло съм по скоро оптимист за тази сфера, както и за тази структура и състав на Европейската комисия, ако бъде одобрена в този си вид“.

МВФ отложи посещение в Русия след възмущение от европейските столици

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
МАРИЯ
МАРИЯ
14 часа по-рано

А кой го интересуват чувствата на Сандов? 🙂

Ирина
Ирина
13 часа по-рано

Големия разбирач е и тоя!