Зехтинът подобрява сърдечното здраве, количеството е решаващо

Ново проучване разкрива как умерената консумация на зехтин намалява лошия холестерол

0
35
Зехтин, центрофуга, зехтинът
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Зехтинът, който е в основата на средиземноморската диета, е познат със своите множество ползи за здравето. Скорошно изследване, проведено от екип на Университета на Флорида, предоставя нова информация по този въпрос.

Проучването, публикувано в „Journal of the American Heart Association“, показва, че както ниските, така и високите дози зехтин могат да намалят нивата на „лошия“ холестерол /LDL/. Интересно е, че участниците с по-нисък прием на зехтин демонстрират значителни подобрения в кардиометаболитните маркери дори след четириседмичен период.

Участниците, които консумират по-малко от една чаена лъжичка зехтин на ден, показват значително намаление на LDL, общия холестерол, HDL холестерола, аполипопротеин В и кръвната захар. За разлика от тях, тези, които приемат четири супени лъжици дневно, не демонстрират същите ползи.

Изследването включва 40 възрастни с висок риск от атеросклеротични сърдечносъдови заболявания, които в продължение на четири седмици следват растителна диета. Някои от участниците използвали четири супени лъжици зехтин на ден, докато други – по-малко от една чаена лъжичка.

Водещият автор на проучването, д-р Моника Агарвал, подчертава, че макар растителното хранене като цяло да е по-добро от стандартната американска диета, изследването цели да изясни дали самият зехтин е полезен или просто по-малко вреден в сравнение с други мазнини.

Резултатите показват, че по-ниските количества зехтин водят до по-значително намаление на LDL и други маркери за сърдечно здраве. Д-р Агарвал отбеляза, че умереният прием може да бъде по-благоприятен за сърцето, отколкото досега се е считало.

Д-р Дженифър Уонг добави, че диетите с по-ниско съдържание на мазнини, дори когато става въпрос за здравословни мазнини като зехтина, могат да доведат до по-добри метаболитни профили. Моник Ричард повтори това, пояснявайки, че прекалено високият прием на зехтин може да затрудни усвояването на други важни хранителни вещества.

За тези, които искат да знаят оптималното количество зехтин, Ричард препоръча консултация с регистриран диетолог. Обикновено се препоръчва прием на 450-540 калории от мазнини /50-60 грама на ден/ в контекста на диета от 1500-1800 калории. Имайте предвид, че една супена лъжица зехтин съдържа около 120 калории и 14 грама мазнини, така че е лесно да се надвиши препоръчителният дневен прием.

Както заключава Ричард, малките количества зехтин са полезни за организма, а осведомеността относно приема на мазнини е от ключово значение за сърдечното здраве.

Ето как да сътворим идеалната ракия за зимата

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments