Най-странните международни спортове: От бягане с порове до състезания с щрауси

Разгледайте някои от най-необичайните спортове в света, които привличат международни състезатели и зрители

3
51
Щрауси и пор
Щрауси и пор. Снимка: Pixabay

Историята на спорта е толкова стара, колкото човечеството. От древни времена обичаме да се занимаваме с физическа активност, но наред с класическите спортове като футбол и олимпийските игри, съществуват и някои изключително необичайни състезания, които набират популярност в целия свят. В тази статия ще разгледаме някои от най-странните международни спортове, които удивляват със своите уникални правила и зрелищност.

1. Бягане с порове – пози странен спорт, произхождащ от Йоркшир, Англия, включва поставяне на порове в гащите на участниците, а победител е този, който задържи животните най-дълго. Състезанието може да продължи няколко часа, а настоящият рекорд е 5 часа и 30 минути.

2. Състезание за носене на съпруга – произхождащ от Финландия, този спорт изисква състезателите да пренасят своите съпруги през писта с препятствия. Победител е двойката, която завърши най-бързо. Най-популярният стил на носене е „естонското носене“, при което съпругата виси с главата надолу.

3. Търкаляне на сирене – в Глостършир, Великобритания, участниците преследват пита сирене, която се търкаля надолу по стръмен хълм. Сиренето достига скорост до 110 км/ч, а победител е този, който пръв пресече финала.

4. Гмуркане с шнорхел в блато – участниците се състезават, като плуват в торфено блато, използвайки само плавници. Състезанието се провежда ежегодно в Уелс, а настоящият рекорд за преминаване на трасето е 1 минута и 18 секунди.

5. Борба с пръсти – този необичаен спорт се провежда в Обединеното кралство от 1976 г. Състезателите заключват пръстите на краката си и се опитват да преборят опонента си, като събитието продължава да привлича любители и до днес.

6. Екстремно гладене – световното първенство по екстремно гладене включва състезатели, които гладят на най-необичайни места – под вода, докато се катерят или карат водни ски.

7. Дуел с картонени тръби – в този спорт участниците се сражават с картонени тръби, като целта е тръбата на противника да се счупи първа. Спортът има международни състезания в няколко държави.

8. Борба с камили – в Турция мъжките камили се борят една с друга за „награда“, докато собствениците им дефилират с тях. Традицията датира от хиляди години и е популярна в турските фестивали.

9. Състезания с щрауси – този спорт, популярен в Африка и САЩ, включва състезания с езда на щрауси, които могат да достигнат до 69 км/ч.

Макар че тези спортове изглеждат необичайни и дори странни, те привличат хиляди участници и зрители всяка година. Техните международни първенства продължават да набират популярност, показвайки, че спортът е не само средство за състезание, но и източник на забавление и културна идентичност.

Най-добрите спортове за есента: Как да останем активни в прохладното време

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Най-странните международни спортове: От бягане с поров… […]

trackback

[…] Най-странните международни спортове: От бягане с поров… […]

trackback

[…] Най-странните международни спортове: От бягане с поров… […]