Защо производителите в Кюстендилско масово изкореняват черешите си?

Цените за разходите се вдигат, но не и на крайния продукт

0
11
Череши
Череши. Снимка: Pixabay

Сезонът на черешите отдавна отмина, но проблемите за черопроизводителите остават. През последните няколко години собствениците на овощни масиви в Кюстендилско са започнали масово да изкореняват дръвчетата си, тъй като за тях производството се оказва все по-трудоемко.

Пред „БНТ“  Кирил Димитров разказа, че за последните два месеца е изкоренил над 500 череши, а за последните няколко години те са над 1100. Причината според него е, че няма пазар и няма цена, която да покрива разходите му. 

„Мъчно ми е, защото аз съм ги създал, но друг изход няма, за да намалим малко грижите и ядовете. В последните години цените на торове, препарати и фонд работна заплата скочиха десетки пъти, а черешата си е на цена, която е отпреди 20 години“. 

По думите му е напълно нормално българския пазар да бъде наводнен с продукция от Гърция, тъй като там производителите получават много по-големи субсидии. Той даде пример, че преди време в България субсидията е била 30 лева на декар, докато в южната ни съседка тя е била 300 евро. Това на практика означава, че те успяват да си покрият разходите само от субсидии, а оттам нататък дори и минималната продажба за тях е чиста печалба. 

Какво се полага на почиващите и работещите около 22 септември?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments