Парламентът обсъжда освобождаването на Антон Славчев, борбата с корупцията и регистъра за педофилия

Законодателни изменения в референдумите и Националния регистър за педофилия също са в дневния ред на Народното събрание

0
15
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Министерски съвет

Днес в Народното събрание предстои обсъждане на важни законодателни промени, като основна точка в дневния ред е предложението за освобождаване на Антон Славчев. Той в момента заема позицията на изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Внесено от Николай Денков и група депутати от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“, предложението предвижда Славчев да бъде освободен както от председателския пост, така и от ролята му на член на Комисията.

Законодателни промени в референдумите

Първата точка на дневния ред е насочена към важни промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Тези промени са предложени от „Има такъв народ“ и целят да улеснят процеса на провеждане на референдуми. Една от основните промени е свързана с минималния брой подписи, необходими за иницииране на референдум. Предлага се броят на подписите вече да не бъде фиксиран, а да се базира на пропорция спрямо броя на гражданите с избирателни права. Допълнително, се предвижда намаляване на праговете за валидност на референдумите, както и опростяване на технологичните изисквания за събиране на подписи.

Изслушване на вътрешния министър за Националния регистър за педофилия

Друга важна точка в дневния ред на Народното събрание е свързана с изслушването на министъра на вътрешните работи Атанас Илков. Причината за изслушването е забавянето в стартирането на Националния регистър за педофилия по Закона за закрила на детето. Министър Илков ще представи предприетите от МВР мерки за изграждане на регистъра и обяснения защо крайният срок за неговото стартиране не е спазен.

Законодателни промени за опазване на околната среда

В програмата на парламента е включено и първото гласуване на промени в Закона за опазване на околната среда. Тези промени са предложени от Делян Добрев и Николай Нанков от ГЕРБ-СДС и Станислав Анастасов от ДПС. Предишни опити за разглеждане на тези промени се провалиха поради липса на кворум в залата, но сега темата се връща на дневен ред.

Народното събрание днес се очаква да разгледа редица важни законодателни промени, които ще имат сериозно влияние върху развитието на правосъдието и защитата на правата на гражданите.

БНБ въвежда нови правила за ипотечно кредитиране: Какво означава това за купувачите на жилища?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments