Людмила Петкова подписа важно писмо. За какво е то?

Людмила Петкова подписа писмо за намерение за присъединяване на страната ни към Многостранната конвенция за улесняване на прилагането на правилото по Втори стълб за облагане с данък

0
6
Людмила Петкова
Людмила Петкова. Снимка: Министерство на финансите

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова подписа писмо за намерение за присъединяване на страната ни към Многостранната конвенция за улесняване на прилагането на правилото по Втори стълб за облагане с данък.

Официалната церемония се състоя на 19 септември 2024 г. в присъствието на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман в централата на ОИСР в Париж, Франция.

„Това постижение е важен успех за всички членове на Приобщаващата рамка по BEPS. Подкрепяме ангажимента си към международните усилия на Г-20 и ОИСР за справяне с предизвикателствата от цифровизацията на икономиката и за прилагането на Двустълбовото решение на ОИСР“, заяви вицепремиерът Петкова по време на подписването.

Конвенцията е разработена от ОИСР в рамките на Приобщаващата рамка по Плана „Свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалби“ на ОИСР /BEPS/. Целта е да се измени мрежата от съществуващи двустранни спогодби за избягване на двойното данъчно облагане по синхронизиран и ефикасен начин с оглед бързо и ефективно прилагане на правилото за облагане с данък.

Правилото позволява на юрисдикциите да налагат ограничено допълнително данъчно облагане на някои трансгранични плащания между свързани дружества, когато получателят подлежи на коригирана номинална ставка на корпоративния данък по-ниска от 9% към категориите обхванати доходи.

Те поемат ангажимент да прилагат правилото за облагане с данък в своите двустранни данъчни спогодби, когато това бъде поискано от юрисдикциите, определени като развиващи се за тази цел. България не е задължена да прилага правилото по молба на друга юрисдикция, тъй като прилага коригирана номинална ставка на корпоративния данък над 9%, но може да поиска това от държави, които са в обхвата на правилото.

Планът BEPS предлага на държавите решения за преодоляване на различията в съществуващите международни данъчни правила, които позволяват на компаниите чрез използването на схеми за агресивно данъчно планиране да минимизират данъчните си задължения, прехвърляйки изкуствено корпоративни печалби към държави и юрисдикции с ниски или нулеви данъчни ставки. Република България е със статут на асоцииран член на Приобщаващата рамка по Плана BEPS. Участието в тази международна инициатива значително повиши престижа на страната ни като прозрачна данъчна юрисдикция, която следва и прилага високи данъчни стандарти.

ПП-ДБ: Законопроектът за вендинг машините е на ДПС-Пеевски! Той няма да реши проблемите!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments