Най-важното от изминалата седмица – старт на новата учебна година и енергийният сектор

Изминалата седмица беше белязана и с конфликт между РСМ и България

2
40
Звънец, училище, училища, първи учебен ден, учебна година
Звънец, училище. Снимка: Искра.бг

В първия ден от работната седмица беше поставено началото на новата учебна 2024/2025 година. По този повод просветният министър проф. Галин Цоков заяви:

„Честит първи учебен ден! Днес повече от 2000 училища в цялата страна тържествено отварят врати, за да дадат най-ценното на нашите деца – знанието. Затова и днешният ден винаги е възприеман като празник. Празник на просветата! В българското училище децата ни трупат не само познания. В него те се изграждат като личности. А най-важната задача пред образователната система е всъщност да ги научи да бъдат добри хора. Мисия, която поколения български педагози изпълняват с отдаденост и себеотрицание.“

Президентът Румен Радев открои в словото си приноса на българските учители, благодарение на които младото поколение получава ценна подкрепа по пътя на своето развитие. Държавният глава приветства и непрекъснатите усилия за обновяване и усъвършенстване на материалната база в българските училища, от което зависи и качеството на образованието. Той благодари на родителите за градивната роля във възпитанието на децата им, без която, по думите му, трудът на специалистите в системата на образованието би бил напразен. Държавният глава отбеляза още усилията на учителите, които възпитават дух на хуманност и човечност у подрастващите, като ясен пример за това е участието им в редица благотворителни инициативи, сред които и „Българската коледа“, която се провежда ежегодно под патронажа на президента на Република България.

Върховен административен съд. Снимка: Архив
Върховен административен съд. Снимка: Архив

В понеделник стана ясно още, че Върховният административен съд /ВАС/ е оставил без разглеждане 2 жалби на политическа партия „Движение за права и свободи“ /ДПС/ срещу решения на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за регистрация. От пресцентъра на съда уточниха, че едната жалба е срещу отказа на Комисията да разгледа заявление на ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява едностранен отказ от субективното право на ДПС да участва в коалиционното споразумение и в състава на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“, прави изрично заявление за оттегляне на ДПС от решението за образуване на коалицията, и оттегля пълномощията за представителство на партията в коалицията.

Втората жалба е срещу решението на ЦИК за регистрация на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“ за участие в изборите. На следващия ден от ВАС съобщиха, че оставят без разглеждане и жалбата на ДПС срещу решението на ЦИК за регистрацията на Коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“. Определението не подлежи на обжалване и на отмяна. Делото бе образувано по жалба на партия ДПС, подадена чрез адвокат Георги Атанасов, упълномощен от Джевдет Чакъров. Според съда жалбата е недопустима, тъй като оспорването цели отмяната на акт, изключен от кръга на административните актове, подлежащи на оспорване пред съд.

Росица Матева
Росица Матева. Снимка: Скрийншот от видео

Нормално и в срок – така протича подготовката на предстоящия предсрочен вот, заяви във вторник заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. По думите й 24 партии и 9 коалиции са били регистрирани за участие, а регистрацията на една от коалициите е била заличена заради непълна подписка.

„Сега са малко повече – ще бъдат 33 общо“, коментира Матева, като беше припомнено, че за изборите през юни са се регистрирали 20 партии и 11 коалиции, а за тези през април 2023 г.14 партии и 7 коалиции.

Срокът, в който регистрираните политически партии и коалиции могат да подадат заявление за заличаване на регистрацията им, е до 24 септември. По този повод Матева уточни:

„До този срок има възможност да бъдат заличени тези регистрации, особено ако някоя партия, регистрирана за самостоятелно участие, реши да се включи в коалиция. До 21 септември има възможност за промяна в съставите на коалициите и в наименованието им.“

11 жалби има подадени срещу решения на Комисията от насрочването на изборите досега. Девет от тях са били потвърдени от ВАС.

Министерство на енергетиката
Министерство на енергетиката. Снимка: Архив

Две нови дружества под шапката на Министерството на енергетиката, отпадане на вече заложени проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ и пренасочване на такива в предлаганата нова глава „RePowerEU“, предвиждаща инвестиции в критична електропреносна инфраструктура и енергийна ефективност на обществени и частни сгради – така накратко могат да се опишат промените, с които служебният министър на енергетиката Владимир Малинов запозна във вторник депутатите на извънредното заседание на Народното събрание относно изготвените промени в НПВУ. По думите му ново държавно дружество ще рекултивира терените на въглищните мини край Перник, Кюстендил и Стара Загора – това е успяла да договори България с Европейската комисия /ЕК/. То ще бъде гарант за работните места на миньорите от въглищните мини за следващите най-малко 2 години. Министърът отчете, че сега работата на „Мини Марица-изток“ значително намалява и това е реалност, която се дължи на по-малко въглищен добив в сравнение с предишни години.

„Първият фактор е изключителният обем на енергия от ВЕИ, от началато на тази година в производствения микс. ВЕИ участват с около 30%, което води до спад на производството на енергия от въглищните централи. На второ място е изтичането на договора с една от централите тази година през февруари. Вторият договор изтича през средата на 2026 г. Затова търсим средства да запазим активността на хората в „Мини Марица-изток“. Запазването на тяхното препитание“, обясни той, цитиран от „БНТ“.

От Брюксел са се съгласили да финансират безвъзмезно подобно дружество, а именно с кафява енергия.

„Дейността ще се извършва само и единствено от операторите, както е по концесионен договор, но финансовото състояние показва, че концесионерите не могат да изпълняват своите дейности по рекултивация с финансовия си ресурс. Успяваме да допълним 1 млрд. лева“, посочи той.

Към момента няма яснота дали страната ни ще получи второто плащане по НПВУ, което е на стойност 650 млн. евро и е подадено искане за получаването му през октомври 2023 г. Според вицепремиера Людмила Петкова България не е изпълнила изискванията за плащане.

"Национална електрическа компания"
„Национална електрическа компания“. Снимка: Facebook

На следващия ден „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД стартира обществена поръчка за доставка и подмяна на генератори, турбини, основни и спомагателни съоръжения, системи за контрол, изпитвания и въвеждане в експлоатация на хидроагрегат 1 /ХА1/ и хидроагрегат 4 /ХА4/ в ПАВЕЦ „Чаира“. Компанията ще търси изпълнител за пълна подмяна на двата хидроагрегата, след като поредица от анализи и изследвания установиха, че използваните досега са силно амортизирани и оптималното дългосрочно решение е изграждането на нови.

„Подмяната на старите с два изцяло нови агрегата в централата на базата на модерни високотехнологични решения ще гарантира нейната дългосрочна устойчива работа и ще подобри сигурността и ефективното управление на електроенергийната система“, каза по този повод министърът на енергетиката Владимир Малинов. По неговите думи, възстановяването на работата на ПАВЕЦ „Чаира“ е сред основните приоритети на правителството.

„Изпълнението на мащабния проект ще допринесе за успешното интегриране на нарастващото производство на електроенергия от възобновяеми източници и осъществяването на декарбонизационните цели на страната“, допълни още той.

ПАВЕЦ „Чаира“ е най-голямата помпено-акумулираща ВЕЦ в региона с ключова роля за сигурността и балансирането на електроенергийната система.

"Марица-изток"
Снимка: “ Мини Марица-изток“ ЕАД

На 18 септември Народното събрание /НС/ задължи Министерския съвет да изготви доклад за изпълнението на решенията на парламента, свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Предложението за приемане на решение по темата е на народни представители от „Възраждане“. В срок до 10 дни Министерският съвет трябва да внесе в Народното събрание доклад за всички планирани, предприети и извършени действия по изпълнението на решения на парламента, свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“, е записано в решението.

В началото на правителственото заседание в сряда премиерът Димитър Главчев, заяви че ресорът на Екатерина Захариева като еврокомисар е много перспективен. Припомняме, че в понеделник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи проектоструктурата на новата Европейска комисия. Според нея Захариева /България/Европейска народна партия/ ще поеме „Стартъпи, изследвания и иновации“.

„Изключително актуален ресор в Европейския съюз и България. Аз съм на мнение, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното. Аз съм убеден, че Екатерина Захариева ще докаже и този път възможностите си“, посочи Главчев и ѝ пожела успех при предстоящото съгласно процедурата изслушване пред Европейския парламент и съответните комисии.

Президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев
Президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев. Снимка: Президентство

През изминалата седмица се разрази пореден конфликт между Република Северна Македония /РСМ/ и България. Това се случва, след като на 13 септември президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова посети страната ни и се срещна с българския държавен глава Румен Радев. Тя посети страната ни по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верди. Двамата се снимаха, а кадрите бяха разпространени сред обществеността. Липсата на знаме на РСМ на тях, а само това на България и на ЕС, стана причина за конфликта. По този повод премиерът на страната Християн Мицкоски коментира, че „РСМ е подготвена да изгражда добросъседски отношения, но когато червените линии са преминати, на българския посланик ще бъде връчен демарш“.

„Минимумът на приличието е да се постави знамето на държавата, чийто президент пристига. И минимум човек трябва да е нормален, за да свърши това. Не е работа на Силяновска да гледа къде има и къде няма знамена, това е работа на домакина да покаже приличие. Но понеже очевидно домакинът не е цивилизован, ако искат, нека пратят протестна нота на това, което казвам: домакинът нито е цивилизован, нито е пристоен, нито има уважение, затова ситуацията е такава, каквато е“, допълни вицепремиерът и министър на транспорта на РСМ Александър Николоски.

Последва и отговор от Министерството на външните работи: „Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон.“

От ведомството добавят, че „нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога“. За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от външно министерство.

Антон Славчев
Антон Славчев
Снимка: Владимир Шоков/БТА (архив)

В четвъртък Народното събрание не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество. Общо 96 депутати гласуваха „за“ отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев, предава „БТА“. Председателят на НС Рая Назарян посочи, че за освобождаването е нужно квалифицирано мнозинство.

Най-важното през изминалата седмица – случващото се с ДПС и БСП

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Най-важното от изминалата седмица – старт на новата … […]

trackback

[…] Най-важното от изминалата седмица – старт на новата … […]