БНС с лекция: Сукарно и националистическо движение в Индонезия

Когато става въпрос за национални движения и дейци през ХХ век, едва ли някой би помислил за Индонезия

0
7
Лекцията
Лекцията. Снимка: БНС

Когато става въпрос за национални движения и дейци през ХХ век, едва ли някой би помислил за Индонезия. А и като цяло историята на азиатската държава е абсолютно непозната в България. Но защо тя би предизвикала интереса на българския националист? Това пишат от Българския национален съюз /БНС/ в съобщение до медиите. 

Основната причина е в процеса по изграждането на национална идентичност на една млада, постколониална държава, съставена от толкова пъстра смесица от етноси и религии. Ние наблюдаваме този процес на много места по света през ХХ век и осветяването му ще ни помогне да разберем голяма част от събитията и конфликтите в днешно време.

Индонезия е най-многолюдната държава мюсюлманска страна в света, но нейният ислям е много различен от близкоизточния, който познаваме.

Създадена върху основата на нидерландска колония след Втората световна война, Индонезия съдържа народи, етноси и племена от различни раси, религии и култури. Без история, на която да се опре, младата държава измисля своя национална идеология.

Начело застава Сукарно (Кусно Сосродихарджо), който поставя основите на индонезийския национализъм и заедно с изобретяването на индонезийския език. Страната е безумно бедна и раздирана от огромни вътрешни противоречия, а в това време Студената война между САЩ и СССР е разразена с пълна сила.

През 60-те години Сукарно поема ляв политически курс, предоставяйки подкрепа и защита на Комунистическата партия на Индонезия, което води до силно недоволство у военните и ислямистите. Освен това той предприема поредица агресивни външни политики под претекста антиимпериализма с помощ от Съветския съюз и Китай. Негов генерал, по сходен начин на Пиночет и Алиенде в Чили, го сваля от власт. Става дума за много по-десния и националистически водач със сходно звучащо име, ген. Хаджи Мухамад Сухарто.

Лекторът, Георги Драганов, ще разгледа подробно живота и делото на двамата свързани от живота и политиката деятели на индонезийската държава и национална доктрина. Лекцията ще се проведе на 28 септември от 18:00 часа, съобщиха още от БНС. 

Божидар Божанов: Оставиха бухалката в ръцете на Пеевски!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments