Духът на келтите отново оживява в Бургас

В края на фестивала ще бъдат демонстрирани военни възстановки с участието на гладиатори от „Антична Тракия“

0
32
Келти
Келти. Снимка: Община Бургас

На 29 септември зелената площ до Експозиционен център „Флора“ в Бургас ще се превърне в сцена на международния фестивал „Духът на Келтите 2024“. Събитието е организирано от СНЦ „Историческо наследство“ и обещава да пренесе посетителите в епохата на келтите и древните народи.

Фестивалът ще събере участници от различни кътчета на България и Румъния. Сред тях са СНЦ „Ценности“ от Бургас, Сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол, акустична формация „Фрея“ от Пловдив и румънското сдружение „Келтска Трансилвания“ от гр. Беклян.

Бургаското сдружение, заедно с организаторите, ще демонстрира автентични шотландски и ирландски игри, характерни за келтските фестивали по света. Сред тях са „Мързеливата пръчка“, „Царевична дупка“ и „Рингс“.

Сдружение „Антична Тракия“ ще пресъздаде облеклото, въоръжението и бита на траките (4 в. пр.н.е. – 1 в. пр.н.е.) и германските племена (2-3 в. н.е.), представяйки културното наследство на народите, населявали Балканския полуостров. Участниците ще могат да наблюдават и уъркшоп на румънското сдружение „Келтска Трансилвания“, който ще разкрие тайните на келтското облекло, въоръжение и занаяти.

Гвоздеят на програмата ще бъдат военни възстановки с гладиаторски битки, представени от „Антична Тракия“, а през цялото време ще функционира Келтска работилница, където участниците ще могат да създават глинени медальони, дървени амулети и да рисуват келтски символи – сувенири, които остават за тях.

Фестивалът ще се проведе в две части – от 15:00 до 19:00 часа, и е финансиран по общински фонд „Култура“. Не пропускайте възможността да се докоснете до духа на келтите и древните традиции в сърцето на Бургас.

Как бургаски лекари спасиха живота на Фоти Неделчев от Айтос след месец в реанимацията

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments