Хамид Хамид от ДПС-Пеевски редовно е посещавал Антон Славчев?

Парламентарният дебат и последвалото гласуване на оставката на Антон Славчев потвърдиха, че той е бухалка на Делян Пеевски, обяви Божидар Божанов

3
45
Антон Славчев
Антон Славчев Снимка: Владимир Шоков/БТА (архив)

Парламентарният дебат и последвалото гласуване на оставката на Антон Славчев потвърдиха, че той е бухалка на Делян Пеевски. Това заяви в ефира на “Денят започва” представителят на “Да, България” Божидар Божанов. Славчев запази поста си с гласовете на ГЕРБ, ДПС – Пеевски, БСП и благодарение на отсъстващите от зала депутати на ИТН.

“Депутатът от групата на ДПС – Пеевски Хамид Хамид редовно е посещавал Антон Славчев в антикорупционната комисия. Ще изискваме записи от камерите, защото, ако това се окаже вярно, може да означава оказване на политическо влияние върху независим орган”, разкри бившият министър на електронното управление.

Депутатът от групата на ПП-ДБ уточни, че гласуването на оставката на Славчев е било важен политически въпрос, важен за формирането на управление след изборите. Божанов препотвърди позицията на ПП-ДБ за необходимостта от бъдещо управление, което трябва да приоритизира антикорупционните реформи.

“Ние търсим антикорупционно мнозинство. Вчерашното гласуване не дава добър сигнал в тази посока”, заяви Божанов.

Той алармира, че Антон Славчев лично е прекратил договора за европейско финансиране на система за анализ на риска, предназначена за откриване на странности и аномалии при възлагане на обществени поръчки.

“Например, имаме министър, който пък има братовчеди, съпруги, съсобственици на бивши дружества. Всичко това са много връзки и в момента, в който някой спечели обществена поръчка в подчинена агенция, тези връзки може да се проверят, за да се види има ли втори братовчед или съученик на министъра сред спечелилите поръчката”, уточни Божанов и допълни, че под ръководството на Антон Славчев комисията не е предприела никакви системни действия за ограничаване на корупцията.

Помолен да коментира породилото се напрежение със Северна Македония, Божанов напомни, че настоящото правителство много се различава от предходното, подписало френското споразумение.

“Вицепремиерът на Северна Македония направи скандални и недопустими изказвания. Важното е, че след френското споразумение сега вече не само България, а целият Европейски съюз е спирачка пред членството заради такива изказвания. Докато в Скопие не изпълнят изискванията и продължават да се държат така, членството им в ЕС е на практика невъзможно”, заключи Божанов.

Ивайло Мирчев: Доган е баща на „феномена Пеевски“!

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments