Румен Радев наложи вето на промените в Закона за адвокатурата заради противоречие с ЕС

Държавният глава връща за ново обсъждане в Народното събрание промените в Закона за адвокатурата и Гражданския процесуален кодекс

2
23
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Скрийншот от видео на президента

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за адвокатурата, приети на 11 септември 2024 г. Държавният глава връща за ново обсъждане в Народното събрание тези промени, които са свързани с правния режим на особените представители в съдебния процес. Според Радев новата уредба противоречи на правото на Европейския съюз и създава риск за правосъдието и интересите на гражданите.

Основното възражение на президента е свързано с възлагането на местните адвокатски съвети правомощието да определят възнагражденията на особените представители. Това правомощие влиза в конфликт с европейските правила за конкуренция, които забраняват на сдруженията на доставчиците на услуги сами да определят цените на тези услуги. Европейският съд вече се е произнесъл по аналогичен въпрос, и посочва, че такъв подход ограничава конкуренцията на пазара на правни услуги.

Президентът Радев подчертава, че прехвърлянето на тези правомощия от съда към адвокатските съвети нарушава свободния пазар и създава риск за забавяне на съдебните дела. Освен това, според него, законът не гарантира справедливост и прозрачност при назначаването на особените представители, което може да доведе до накърняване на правото на защита на гражданите.

Президентът настоява за по-обосновано и отговорно законодателство, което да зачита както националните, така и европейските принципи на справедливост и конкуренция. Той призовава Народното събрание да преразгледа закона, за да се избегне рискът от лобистки поправки, които не отчитат интересите на обществото и правосъдието.

Румен Радев за пореден път акцентира върху необходимостта от откритост и съгласуваност в законодателния процес, като подчертава, че това не са формални изисквания, а важни гаранции за стабилността и справедливостта на правосъдието.

Справедливо преразпределение на ресурсите: Как 10% от най-богатите потребяват колкото 80% от останалите

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments