Ядрената заплаха – как войната в Украйна променя глобалната сигурност

Изследват последствията от ядрения конфликт и шансовете за оцеляване в един постапокалиптичен свят

0
146
Взрив, война, напрежение
Взрив, война. Снимка: Pixabay, Архив

В началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 година значително нарасна и опасността от ядрена конфронтация. Руският президент Владимир Путин не спира да заплашва Украйна и Запада с възможен ядрен удар, а Кремъл постоянно акцентира на ядреното превъзходство на Русия.

Според данни от „Statista.de“, Русия разполага с 4489 ядрени бойни глави, което я поставя на първо място по размер на ядрен арсенал в света. Този арсенал е достатъчен, за да унищожи планетата няколко пъти. За сравнение, Съединените щати притежават втория по големина ядрен арсенал с 3708 активни бойни глави.

Какви обаче са шансовете ни за оцеляване, ако настъпи ядрена война? Разследващата журналистка Ани Джейкъбсън, която е посветила години на изучаване на последиците от ядрен конфликт, заяви в подкаста „The Diary of A CEO“, че единствените две страни, които биха могли да оцелеят, са Австралия и Нова Зеландия.

Според нея около пет милиарда души биха загинали в рамките на първите 72 часа след началото на ядрена война, а останалите три милиарда биха се сблъскали с изключително трудна борба за оцеляване. Светът буквално би бил в пламъци, а гъстият дим би предизвикал миниатюрна ледникова епоха, която би направила отглеждането на храна невъзможно.

Повечето части на света, особено в средните географски ширини, биха били покрити с лед, а места като щата Айова и Украйна биха се превърнали в снежни пустини. Много хора биха загинали от последиците на ядрената зима и последвалия недостиг на храни, в допълнение към опустошителната радиация.

Според Джейкъбсън, единствените региони, където все още би било възможно да се практикува земеделие след ядрена зима, остават Австралия и Нова Зеландия, и причините за това са изцяло географски.

ООН настоява Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments