Разбиха мрежа за трафик на мигранти през България към Западна и Южна Европа

Чужденците трябвало да депозират между 3000 и 5000 евро в Истанбул, ако искали да бъдат прекарани през границата

2
13
ГДБОП
Акция. Снимка: МВР

Служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ /ГДБОП/ и Главна дирекция „Гранична полиция“ /ГДГП/, подкрепени от „Европол“, проведоха мащабна операция срещу мрежа за трафик на мигранти. По време на нея са установени 10 участници в схемата, от тях осем от тях са задържани, а останалите двама са обявени за издирване.

Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е насочено към мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна. В рамките на операцията е неутрализирана престъпна мрежа за трафик на мигранти от Турция през страната ни в посока Сърбия, а оттам към Западна и Южна Европа. Извършени са седем ареста, множество претърсвания и изземвания.

Иззети пари. Снимка: МВР

Мащабното разследване е започнало в началото на миналата година, когато органите на реда у нас са открили нелегални мигранти, прекарани от въпросната мрежа. Тогава станало ясно, че заподозрените водачи – български, румънски и сирийски граждани, са координирали дейностите по контрабанда, като същевременно са поддържали контакти със свои колеги в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута.

ГДБОП
Иззети пари. Снимка: МВР

Тяхната задача е била да транспортират чужди граждани от турско-българската граница до места за настаняване в района на София, откъдето след кратък престой да ги отведат до българо-сръбската граница. За „услугата“ чужденците трябвало да депозират от 3000 до 5000 евро в Истанбул преди да бъдат прекарани през зелената граница между Турция и България. Транспортирането се е осъществявало с леки коли, микробуси и дори камиони. За да увеличат максимално печалбите си, в единия от случаите бил засечен камион със 150 мигранти, управляван с висока скорост с риск за пътниците и за пешеходците.

Установени са десет участници в престъпната схема, на които са повдигнати обвинения, осем от тях са задържани, а останалите двама са обявени за издирване.

Кънев: Доган не може да разчита на създадените от него олигарси и на службите

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments