Индия отхвърли доклада за прехвърляне на боеприпаси към Украйна

В материала се твърди, че артилерийски снаряди, продадени от индийски производители на оръжие, са били пренасочени от европейски клиенти към Украйна

0
15
Сграда в Индия.
Индия. Снимка: Пиксабей

Индия отхвърли доклад, в който се твърди, че правителството не е успяло да попречи на европейските купувачи да прехвърлят произведени в Индия артилерийски снаряди на Украйна, съобщава „BBC“.

В материал, публикуван в четвъртък, „Ройтерс“ твърди, че артилерийски снаряди, продадени от индийски производители на оръжие, са били пренасочени от европейски клиенти към Украйна. В доклада се твърди, че прехвърлянето на боеприпаси продължава вече повече от година, като Делхи не е предприел никакви действия за спирането му въпреки многократните протести от страна на Москва.

Министерството на външните работи на Индия нарече доклада „спекулативен“ и „подвеждащ“.

„Докладът намеква за нарушения от страна на Индия, които не съществуват, и следователно е неточен и злонамерен“, пише Рандхир Джайсуал, говорител на министерството, в X (бившата платформа Twitter).

Джайсуал добави, че Индия има „безупречни постижения в спазването на международните задължения“ за неразпространение на оръжия и разполага със собствени строги правила за износ.

Москва все още не е реагирала на доклада или на изявлението на Делхи.

Индийските правила за износ на оръжия ограничават използването на оръжията до определения купувач и всеки неразрешен трансфер може да застраши бъдещи продажби. През май Индия обяви по-нататъшно затягане на правилата за износ, като задължи купувачите да гарантират, че оръжията не се изпращат на трети държави.

Според съобщенията Украйна, която се бори с подновената офанзива на Русия, изпитва недостиг на артилерийски боеприпаси.

Позовавайки се на неназовани индийски и европейски правителствени служители и представители на отбранителната индустрия, както и на митнически данни, в доклада на „Ройтерс“ се казва, че Индия произвежда малко количество от боеприпасите, използвани от Украйна – което се оценява на под 1% от общото количество оръжия, внесени от Киев от началото на войната през 2021 г.

Италия и Чешката република са сред европейските държави, които изпращат индийски боеприпаси на Украйна, се допълва в доклада.

В доклада се посочва още, че Москва е повдигнала въпроса пред Делхи поне два пъти, включително по време на срещата между външните министри на двете страни през юли.

Индия се въздържа от директни критики към Русия във връзка с войната, която предизвика раздразнението на западните сили. Делхи обаче често е говорил за значението на зачитането на териториалната цялост и суверенитета на държавите. Той непрекъснато настоява за дипломация и диалог за прекратяване на войната.

Индия и Русия традиционно поддържат топли отношения, а Москва остава важен търговски и отбранителен партньор за Делхи въпреки западните санкции срещу Русия.

През миналата година Русия беше най-големият доставчик на петрол за Индия. В сектора на отбраната тя продължава да бъде най-големият съюзник на Индия, като доставя над 60% от нуждите на Делхи.

През юли министър-председателят Нарендра Моди направи първото си двустранно пътуване до Русия след избирането му за трети мандат, където нарече президента Владимир Путин „скъп приятел“. Но посещението на Моди в Русия предизвика гнева на президента на Украйна Володимир Зеленски, който заяви, че е „разочарован да види как лидерът на най-голямата демокрация в света прегръща най-кръвожадния престъпник в света в Москва“.

Седмици по-късно Моди посети Украйна и проведе разговори със Зеленски, което според анализатори е в съответствие с известния подход на Индия за неприсъединяване към геополитиката.

Черноморски плажове стават достъпни за хората с увреждания

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments