Таванът на пенсиите ощети хиляди възрастни българи

Минимална пенсия получават 930 536 пенсионери, което представлява 45,7% от всички

2
556
Пенсионер, пенсии, пенсия
Пенсионер. Снимка: Искра.бг

Данните на Националния осигурителен институт /НОИ/ показват, че повече пенсионери са ощетени от тавана на пенсиите, пише „Фокус“ Към 31 декември миналата година 2 080 души получават максимален размер на пенсията, спрямо 990 души през предходната година.

Пенсионерите са ощетени от тавана на пенсиите, защото той ограничава размера на получаваните пенсии, дори когато човек е плащал по-високи осигуровки през трудовия си живот. Това означава, че независимо от натрупаните права за по-висока пенсия, тези лица не могат да получат реалния ѝ размер, тъй като е наложен максимален лимит. В резултат, пенсионери с дългогодишен трудов стаж и високи осигурителни вноски получават същия размер на пенсията като други, които са внасяли по-малко осигуровки, което се възприема като несправедливо.

Средната пенсия на пенсионерите за миналата година, включително допълнителни суми и добавки, възлиза на 784,48 лв., като за 2022 година е била 674,54 лв. Тези данни обаче са преди предстоящото увеличение от 1 юли. За една година пенсията е нараснала с 16,3%, но реалният ѝ ръст, след като се приспадне инфлацията от 8,6%, е едва 7,1%.

Минимална пенсия получават 930 536 пенсионери, което представлява 45,7% от всички в страната, като делът им остава почти непроменен спрямо 2022 година. (45,9%).

59,5% от общия брой пенсионери са жени, докато мъжете съставляват 40,5%. Лични пенсии получават 58,4% от жените и 41,6% от мъжете. Относно наследствените пенсии, жените доминират със 78,8%, поради по-ниската изискуема възраст за пенсиониране и по-голямата продължителност на живота.

Коефициентът на заместване на дохода, който показва съотношението между средната пенсия и средния осигурителен доход, е 54,3% за миналата година (при 51,9% за 2022 г.). Нетният коефициент, който взема предвид средномесечния нетен доход, е 69,9%, което също бележи ръст спрямо 66,9% през предходната година.

Увеличението на тези коефициенти се дължи на по-бързото нарастване на средната пенсия в сравнение със средния осигурителен доход през 2022 година.

Отпадните води показват: Бургас е на първо място в страната по болни от COVID-19

 

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Таванът на пенсиите ощети хиляди възрастни българи […]

trackback

[…] Таванът на пенсиите ощети хиляди възрастни българи […]