Приоритетно залесяване: Как ще бъдат възстановени опожарените гори в България?

Държавните предприятия продължават с обследването на общо 170 000 дка опожарени територии

0
24
Горски пожар
Пожар. Снимка: Министерство на отбраната

До края на следващия месец Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ съвместно с държавните горски предприятия ще изготвят план за възстановяване на горските територии, които пострадаха от пожари през годината.

Това беше съобщено по време на среща между заместник-министъра на земеделието д-р инж. Мирослав Маринов и директорите на шестте държавни предприятия, както и представители на Регионалните дирекции по горите.

От началото на годината са регистрирани над 500 горски пожара, като на 10% от засегнатите площи дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите 90% са низови пожари. Възстановяването на тези гори е приоритет, заяви инж. Маринов, подчертавайки важността на залесяването.

Държавните предприятия продължават с обследването на общо 170 000 дка опожарени територии, което ще даде възможност за изготвяне на подробен анализ и предприемане на мерки за възстановяване. Специалисти ще следят тези територии за предотвратяване на разпространение на насекомни вредители и фитопатогени.

В план-програмата ще бъдат включени дейности като подготовка на почвата, избор на подходящи дървесни видове, осигуряване на посадъчен материал и схеми за залесяване. Опожарените площи в близост до населени места и ерозирани терени ще бъдат възстановявани с приоритет.

Андрей Янкулов: Чутовна глупост е, че полицията е с „вързани ръце“, когато няма жалба за домашно насилие

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments