Николай Костов: Машините за лекарства обезсмислят ролята на фармацевта

Според него поставянето на такива автомати неподходяща и потенциално опасна мярка за здравето на хората

0
14
Вендинг машина за лекарства
Вендинг машина за лекарства. Снимка: Община Благоевград

„Поставянето на вендинг машини с лекарства е неподходяща и потенциално опасна мярка за здравето на хората и няма да реши никакви проблеми с лекарствоснадяването на населението, защото то е по-обширно нещо отколкото няколко продукта във вендинг машина“. 

Това мнение изрази председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, който коментира една от най-актуалните теми на изминалата седмица. Предложението на „Възраждане“ бе прието много остро от повечето фармацевти, които изразиха редица опасения от последствията, ако мярката бъде въведена в страната ни. 

Според Костов продаването на лекарства през автомати обезсмисля тежката регулация на аптеките и ролята на магистър фармацевта. Той даде пример с това, че в момента според законодателството дори помощник фармацевтът може да отпуска такива лекарства само под надзора на магистър фармацевта.

Костов изрази мнение, че поддържането на вендинг машини за лекарства в малките населени места би било нерантабилно и поради причина не очаква да има интерес от страна на аптеките към тях. По думите му в тези автомати могат да се продават единствено двайсетина продукта, които могат теоретично да бъдат лекарства

България изпрати пилотите Петко Димитров Венцислав Дункин с военен ритуал

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments