МЗХ е подпомогнало сектор „Животновъдство“ с близо 300 млн. лева през годината

На събора в Калофер бяха представени редки породи, сред които сивото искърско говедо, каракачанския кон и каракачанското куче

1
17
Говеда
Говеда. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Министерството на земеделието и храните е осигурило близо 300 млн. лева в подкрепа на сектор „Животновъдство“ през тази година. съобщи заместник-министър Деян Стратев по време на откриването на Деветнадесетия национален събор за опазване на българските селскостопански породи в Калофер.

Той уточни, че средствата са предоставени на животновъдите като част от Кампания `2023 и включват различни интервенции по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Допълнителна подкрепа е предоставена чрез „Украинска помощ“, която компенсира повишените разходи на земеделските стопани, свързани с първичното селскостопанско производство.

Стратев обясни, че политиката на министерството е насочена към устойчивото развитие на сектор „Животновъдство“ и защитата на интересите на земеделските стопани.

„Съвместно с браншовите организации ще продължим да работим за развитието на конкурентоспособен и екологично ориентиран сектор“.

Той подчерта значението на животновъдството като ключов сектор, който осигурява основните суровини за преработвателната индустрия и гарантира продоволствената сигурност на страната.

„Мотото на днешното събитие, „Да запазим заедно българското“, показва ангажираността на фермерите към опазването на българските автохтонни породи. Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството е надежден партньор в управлението и съхранението на генетични ресурси“. 

Агенцията изпълнява държавната политика за развитие на високопродуктивното и специализирано животновъдство, като работи за утвърждаване качествата на българските породи и тяхната популяризация.

Заместник-министърът изказа благодарност към организаторите от сдружение „Организация на развъдчиците на автохтонни породи овце в България“ за усилията им да съхраняват българските традиции и автохтонни породи селскостопански животни.

По време на събитието бяха представени редки породи като сивото искърско говедо, каракачанския кон и каракачанското куче. Стопаните на най-добре представените животни бяха наградени за приноса си в опазването на породите, а посетителите имаха възможност да опитат екологично чисти млечни и пчелни продукти.

Витамини от група B: Защо са важни и какви са симптомите на недостиг

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] МЗХ е подпомогнало сектор „Животновъдство“ с бли… […]