Съвременни митове: Изкуствените подсладители причиняват рак

Основните авторитетни институции в областта на здравето са категорични по този въпрос

0
141
Момиче пие сода
Илюстративна снимка

Живеем в епоха на дезинформация, в която интернет може да се окаже както верен помощник, така и да ни заблуди с недостоверна и непроверена информация. Така се раждат редица съвременни митове, в които много хора не само вярват, но и им позволяват да управляват живота им

Искра.бг стартира поредица с разбулването на най-разпространените митове, като се позовава на научни данни и проверена информация.

През последните няколко десетилетия, изкуствените подсладители са се превърнали в често срещан заместител на захарта в диетични напитки, храни и различни продукти. Макар че те предоставят алтернатива за хората, които искат да ограничат калориите или контролират кръвната захар, върху тях са хвърлени много подозрения, включително най-страшната от всички — твърдението, че изкуствените подсладители причиняват рак. Но откъде идва този мит и какво казват научните изследвания?

Произход на мита

Митът за връзката между изкуствените подсладители и рака води началото си от 70-те години на XX век, когато едно проучване върху лабораторни плъхове открива, че захаринът, един от най-ранните изкуствени подсладители, може да предизвика рак на пикочния мехур у животни. Тази новина предизвика вълна от притеснения и спекулации, че изкуствените подсладители могат да имат същия ефект и върху хората.

Макар че този експеримент e доказано неприложим към хората по същия начин, страхът и недоверието остават, особено след като все повече подсладители като аспартам и сукралоза навлязоха на пазара. Дебатите и противоречията по въпроса дали тези вещества са безопасни продължиха с години, което задълбочи мита.

Какво казва науката?

През последните няколко десетилетия са проведени множество проучвания, които разглеждат възможната връзка между изкуствените подсладители и рака. Основните авторитетни институции в областта на здравето са категорични по този въпрос:

Американското управление за храните и лекарствата /FDA/, Европейският орган за безопасност на храните /EFSA/ и Световната здравна организация /СЗО/ са извършили обстойни изследвания и прегледи на научни данни, които показват, че изкуствените подсладители като аспартам, сукралоза и захарин са безопасни за консумация в допустимите дози и не водят до увеличен риск от рак при хора.

Проучване, публикувано през 2006 г. в „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“, разглежда потенциалната връзка между аспартама и различни видове рак, като обхваща над 500 000 души. Резултатите не показват никаква връзка между консумацията на аспартам и повишен риск от рак.

През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните /EFSA/ отново направи обстоен преглед на аспартама и заключи, че той е безопасен за консумация, включително и от деца и бременни жени, в допустимите дневни дози.

Дългосрочно проучване, публикувано през 2020 г. в „JAMA Network Open“, разгледа здравословното състояние на над 100 000 души в продължение на няколко години и също не откри значими доказателства, свързващи подсладителите с повишен риск от рак.

Примери за объркване и страх

Основните причини за заблудата, че изкуствените подсладители могат да причинят рак, идват от ранните проучвания, които включват изследвания върху животни. В тези експерименти, плъховете са били изложени на много високи дози подсладители, които надвишават нормалната консумация на човек в ежедневието. Например, плъховете в проучването със захарин са получили дози, които биха отговаряли на консумация на стотици литри диетична сода всеки ден при хората. Такива нива са нереалистични в ежедневната диета на човек.

Освен това, човешкият организъм метаболизира изкуствените подсладители по различен начин в сравнение с животните. Тези фактори не са били взети предвид в първоначалните изследвания, което е довело до погрешни заключения.

Други митове около подсладителите

Освен мита за връзката с рака, изкуствените подсладители са обвинявани и за други здравословни проблеми, включително диабет и затлъстяване. Въпреки че някои проучвания изследват възможната роля на подсладителите в метаболитните процеси, няма солидни доказателства, които да подкрепят твърденията, че те водят до тези състояния, ако се консумират в препоръчителните граници.

Какво е безопасно?

Като потребители, е важно да сме информирани за това какво консумираме и в какви количества. Изкуствените подсладители, когато се използват в разумни граници и в съответствие с препоръките на здравните органи, са безопасни за по-голямата част от населението. Това е особено важно за хората с диабет или тези, които искат да контролират приема на калории.

Съвременни митове: Бръсненето кара космите да стават по-дебели и тъмни

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments