Стотици работници остават без работа след чужд инвеститор бяга от България

Ситуацията поставя цели семейства в затруднено положение,

0
3413
Работници в завод за производство на кабелни инсталации
Илюстративна снимка

Компанията „СЕ Борднетце-България“ ЕООД, която произвежда кабелни комплекти за автомобилната индустрия, обяви затварянето на завода си в Мездра, където работят 950 души, и съкращаването на 100 служители в предприятието си в Карнобат.

Работниците ще бъдат освободени по взаимно съгласие, като им се предлага обезщетение в размер на няколко брутни заплати, в зависимост от техния трудов стаж. Това обаче ще доведе до минимални обезщетения за безработица, след като бъде прекратено трудовото им правоотношение, съобщава bTV.

Ситуацията поставя цели семейства в затруднено положение, тъй като много от тях разчитат на заплатите си в завода, а повечето имат и кредити. Някои служители изразяват недоволство, че синдикатите не са се застъпили достатъчно за тях въпреки членството им.

Компанията уверява, че синдикалните представители и работниците са били информирани за планираните съкращения. Основната причина за закриването на завода е посочена като високата инфлация и липсата на дългосрочна стратегическа и финансова устойчивост.

Част от производството на „СЕ Борднетце“ ще бъде преместено в Молдова и Румъния. В Молдова минималната работна заплата е под 500 лева, докато в Румъния тя е 1454 лева (3700 леи) от 1 юли 2024 г. За сравнение, минималната заплата в България е 933 лева.

Тази зима Лондон Гетуик предлага повече полети до популярни ски дестинации, сред които и България

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments