Стартира безплатната ваксинационна кампания за сезонен грип и COVID-19

Открийте всичко за безплатните ваксини и за кого са препоръчителни

2
264
Ваксинация
Снимка: Wikimedia commons

Противогрипните ваксини за сезон 2024 вече са налични в аптечната мрежа, съобщиха от „Плюс мен“, информационната платформа на Министерството на здравеопазването за ползата от ваксините. Те са показани за деца на възраст от шест месеца и нагоре и се поставят инжекционно.

Кой трябва да се ваксинира срещу грип?

Ваксинацията срещу грип се препоръчва за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечни и белодробни заболявания, както и за пациенти на хемодиализа и имунокомпрометирани пациенти. Тя е подходяща и за хора, живеещи в организирани колективи, като домове за грижи, военни поделения и общежития.

За хората, които поради естеството на професията си са изложени на по-висок риск от заразяване – транспортни работници, служители в армията и полицията, както и медицински персонал – също е препоръчително да се ваксинират.

Безплатни противогрипни ваксини за хора над 65 години

От октомври 2024 г. безплатни противогрипни ваксини ще бъдат достъпни за лица на и над 65 години по Националната програма за ваксинопрофилактика срещу сезонен грип и пневмококови инфекции. Ваксинацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари.

Ваксинация срещу COVID-19 за сезон 2024/2025

На 11 септември 2024 г. стартира и имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. Доставени са 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2, като 80 640 дози са за хора над 12-годишна възраст, а близо четири хиляди дози са предназначени за деца от шестмесечна до 11-годишна възраст.

Тези ваксини се прилагат в единична доза, освен при деца под петгодишна възраст, които се ваксинират с три дози, ако не са преболедували или не са били ваксинирани до момента.

Може ли да се комбинира ваксинация срещу грип и COVID-19?

Според здравните експерти, ваксините срещу грип и COVID-19 могат да се поставят едновременно, но на различни места. Това улеснява процеса на имунизация за хората, които искат да се предпазят и от двете заболявания.

Ваксините срещу сезонния грип и COVID-19 са от ключово значение за поддържането на здравето и предпазването от усложнения. Следете за новини относно безплатните ваксини и се консултирайте с вашия личен лекар, за да се уверите, че сте защитени през есенно-зимния сезон.

Витамини от група B: Защо са важни и какви са симптомите на недостиг

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments