Иван Кондов проведе ключови срещи на 79-ата сесия на ООН в Ню Йорк

Външният министър се фокусира върху многостранното сътрудничество и регионалните предизвикателства

1
17
Иван Кондов и д-р Сейед Аббас Арагчи
Иван Кондов и д-р Сейед Аббас Арагчи. Снимка: МВнР

Министърът на външните работи на България Иван Кондов пристигна в Ню Йорк за участие в откриването на Общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тази година сесията е под надслов „Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения“.

В рамките на своята визита министър Кондов взе участие в Срещата на върха за бъдещето, посветена на решения за глобалните предизвикателства чрез многостранно сътрудничество. В делегацията, водена от министър-председателя на Република България, Иван Кондов проведе и редица двустранни срещи с международни партньори.

Двустранни срещи с ключови международни партньори

По време на форума министър Кондов се срещна със заместник министър-председателя на Молдова, Михай Попшой. Двамата обсъдиха важната роля на българската общност в Молдова като ключов фактор за укрепване на двустранните отношения. Министър Кондов подчерта важността на подкрепата на България за европейската интеграция на Молдова и заяви готовност за разширяване на сътрудничеството.

Друг важен разговор бе проведен с министъра на външните работи на Иран д-р Сейед Аббас Арагчи. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес и възможности за поддържане на диалог на двустранно и международно ниво. Иван Кондов сподели усилията на българското правителство за разрешаване на казуса със задържания екипаж на кораба „Галакси лийдър“ и поиска съдействие от иранската страна.

Министър Кондов проведе и среща с албанския министър на външните работи Игли Хасани. Основна тема бе активизирането на двустранните отношения, като ключов акцент бе поставен върху българското малцинство в Албания и неговата роля в укрепването на взаимното доверие. Двамата министри потвърдиха и важността на сътрудничеството в рамките на Съвета на ООН по правата на човека, където България и Албания ще работят съвместно до 2026 г.

Стартира безплатната ваксинационна кампания за сезонен грип и COVID-19

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Иван Кондов проведе ключови срещи на 79-ата сесия на ООН… […]