Египет предупреждава за риск от регионална война поради ескалацията на конфликта между Израел и Хизбула

Египет, САЩ и Катар продължават преговорите за примирие в Газа

0
57
Египет.
Египет. Снимка: Pixabay.

Външният министър на Египет Бадр Абделати отправи сериозно предупреждение за риска от всеобхватна регионална война, след като боевете между Израел и ливанската „Хизбула“ се засилиха.

„Съществува голяма загриженост относно възможността за ескалация в региона, която да доведе до всеобхватна регионална война“, заяви той пред АФП по време на среща в централата на ООН.

Абделати изрази притесненията си, че последната вълна от насилие между Израел и Хизбула е оказала негативно въздействие върху преговорите за примирие в Газа.

„Ескалацията оказва негативно влияние върху преговорите за прекратяване на огъня“, добави той, подчертавайки, че въпреки това Египет, Катар и Съединените щати продължават усилията си за постигане на примирие.

Усилия за постигане на споразумение за примирие

Според Абделати „всички компоненти на сделката са готови“, но проблемът е липсата на политическа воля от страна на Израел. Египет, Катар и САЩ работят съвместно от месеци, за да постигнат споразумение, което да доведе до прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници. Той добави, че египетското правителство е категорично ангажирано с усилията за мир.

„Проблемът е в липсата на политическа воля от израелска страна“, заяви външният министър на Египет, като обвини Израел за провокативна политика, която води до засилване на конфликта с Хизбула, съюзник на Хамас.

Призив за мир и прекратяване на ескалацията

„Разговаряме с нашите регионални и международни партньори, включително със САЩ, за това колко е важно да се работи за спиране на ескалацията и за спиране на едностранната и провокативна политика, която Израел провежда“, каза Абделати, подчертавайки важността на международните усилия за предотвратяване на по-нататъшна регионална ескалация.

По-рано тази седмица египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси също заяви ангажимента си към увеличаване на усилията за примирие в Газа, по време на разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Блинкен от своя страна отбеляза, че прекратяването на огъня би било „най-добрият шанс да се справим с хуманитарната криза в Газа и да се запази регионалната стабилност“.

Най-странните международни спортове: От бягане с порове до състезания с щрауси

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments