Местят втората статуя от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Археолозите откриха нова двуметрова мраморна статуя в канализацията на античния град Хераклея Синтика

0
32
Статуя в Хераклея Синтика (2)
Статуя в Хераклея Синтика. Снимка: Министерство на културата

Археолозите направиха ново значимо откритие в античния град Хераклея Синтика, разположен близо до Петрич. В петък беше открита втора двуметрова мраморна статуя в канализацията на древния град. Подобно на предишната находка, тази статуя също е на млад мъж, но е открита „положена по корем и без глава“, сподели ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински.

„Тази статуя е подобна на първата, която открихме – отново е на млад мъж. Положена е по корем и липсва главата. Като иконография може да се датира от същото време“, заяви проф. Вагалински. Той поясни, че двете статуи са част от комплекс, поставени симетрично от двете страни на канализацията на града.

Преместване на статуята в музея в Петрич

Сегашната находка ще бъде преместена в музея в Петрич на 3 октомври. Проф. Вагалински обясни, че за транспортирането на статуята ще бъде използвана същата техника и фирма, която помогна за преместването на първата статуя.

„Ще използваме същия сандък и кран, който ползвахме за преместване на първата“, добави той.

Статуята е част от по-широк контекст на открития в Хераклея Синтика, като през 2018 г. археолозите откриха друга статуя извън канализацията, но в близост до нея. Според проф. Вагалински „статуите очевидно са свързани и като история, и като персонажи“.

Това откритие добавя нов пласт към разбирането за античния град и неговото културно и историческо значение.

Българската история с Румен Петков: Самуил срещу Василий II – съдбоносната битка при Ключ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments