България е сред страните с „деструктивни“ нагласи според Кремъл

Русия обявява улеснена процедура за политически имигранти, но поставя под въпрос условията за прием и интеграция на новодошлите

0
50
Кремъл, Москва
Кремъл, Москва. Снимка: Essuera, Pixabay

България е включена в нов списък на Кремъл, в който фигурира набор от държави, характеризирани с „деструктивни“ нагласи спрямо Русия. Руският премиер Михаил Мишустин одобри документа, който е подписан на 20 септември, и е в съответствие с указа на президента Владимир Путин от 19 август, насочен към предоставяне на хуманитарна помощ на лица, споделящи традиционните руски духовни и морални ценности.

Указът предвижда улеснена процедура за преместване в Русия на тези, които не приемат „деструктивните неолиберални нагласи“ в родните си страни. За кандидатите не се изискват познания по руски език, култура или история.

Журналистите и бивши кореспонденти на „БНР“ в Москва проф. Валери Тодоров и Чавдар Стефанов обсъдиха мотивите на Москва да насърчава политическите имигранти от тези държави, предадоха от „NOVA“.

Чавдар Стефанов изрази мнение, че законът изглежда хуманен, позволявайки на хора, несъгласни с „деструктивните нагласи“ в страните си, да се изселят в Русия. Той посочи, че руската Дума започва заседанията си с обсъждане на антиимигрантски закони и подчерта, че Путин е наредил да се осигури защита на желаещите да избягат от либералния натиск.

Проф. Тодоров изрази резерви относно противоречията в указа, отбелязвайки, че емигрантите трябва да споделят руските духовни ценности, но не се изисква да владеят руски език. Той постави под съмнение как новодошлите ще се приобщят към тези ценности, особено ако съществуват различия в интерпретацията на самите тях.

Също така той постави въпроси относно условията за настаняване на различни социални групи, включително хора с нетрадиционна сексуална ориентация, и как новите имигранти ще бъдат третирани в контекста на руските миграционни правила.

Володимир Зеленски: Ако Украйна падне, това ще бъде катастрофално за САЩ

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments