Как ще се гарантира, че ресторантите ще спазват правилата за имитиращи продукти?

Новата наредба за посочване на имитиращи продукти в ресторантите и павилионите за закуски ще предостави повече информация на потребителите

0
32
Салата, храна
Салата, храна. Снимка: Pixabay

С въвеждането на новата наредба от Министерството на земеделието, която ще регулира използването на имитиращи млечни продукти в ресторантите и павилионите за бързи закуски, на потребителите ще бъде предоставена по-ясна информация за съдържанието на храните, които консумират. Според експерти това е важна стъпка към повишаване на прозрачността и защитата на правата на потребителите.

Габриела Руменова, основател на некомерсиалната платформа „Ние, потребителите“, коментира пред „Bulgaria ON AIR“, че подобно законово изискване ще даде на потребителите правото да знаят какви продукти им се предлагат.

„Отбелязването в менютата на евентуално наличие на имитиращи продукти ще осигури информацията, която потребителите заслужават“, подчерта тя.

Контрол върху спазването на изискванията

Една от основните точки на дебата около новата наредба е въпросът за гарантиране на коректността на търговците. Според Руменова, ако търговците не предоставят информация за наличието на имитиращи продукти, те ще подлежат на санкции поради нелоялна търговска практика.

„Премълчаването на съществена информация е нарушение“, поясни тя.

Но възниква въпросът как ще се гарантира, че търговците ще спазват тези изисквания. В условията на ограничен ресурс на контролните органи, ефективният контрол може да се окаже предизвикателство.

„Институциите ще трябва да намерят механизми за осигуряване на ефективен контрол, което означава, че потребителите трябва да бъдат активна страна“, отбеляза Руменова.

Въпрос на избор и покупателна способност

Руменова също така обърна внимание на важността на съзнателния избор на храни в контекста на опазването на здравето. Тя подчерта, че много потребители са наясно, че купуват имитиращи продукти, но това е свързано с тяхната покупателна способност.

„Изборът на имитиращи продукти често е продиктуван от финансовите възможности на потребителите“, добави тя.

Новата наредба ще бъде важна стъпка за по-добра информираност на потребителите, но успехът й ще зависи от ефективния контрол и коректността на търговците.

Витамини от група B: Защо са важни и какви са симптомите на недостиг

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments