Кой е отговорен за задължителните имунизации на децата?

Експертите от НЗОК напомнят за важността на личния лекар при задължителните имунизации и реимунизации

0
76
Ваксини
Снимка: Pixabay

Според експертите от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, задължителните планови имунизации и реимунизации на деца трябва да се извършват единствено от общопрактикуващия лекар. Процедурите се регламентират от Наредба 15 за имунизациите, която се основава на Имунизационния календар на Република България.

Важно е да се отбележи, че дори когато програмата „Детско здравеопазване“ е изпълнявана от педиатър, имунизациите трябва да бъдат осъществени от личния лекар на детето. В редки случаи, когато е необходимо, задължителните имунизации могат да се извършват и в имунизационни кабинети на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ или други лечебни заведения, но само под контрол и със съгласие на РЗИ.

Необходимо е родителите да имат предвид, че ако имунизацията не бъде направена от личния лекар, тя може да не бъде отразена в електронното досие на детето. В системата на НЗОК се записват данни за прегледи, изследвания и имунизации, извършени от лицензирани партньори на НЗОК.

НЗОК заплаща за тези услуги, което подчертава значението на отчетността на имунизациите от общопрактикуващия лекар, за да бъдат те включени в пациентското досие.

Стартира безплатната ваксинационна кампания за сезонен грип и COVID-19

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments