Финалният сблъсък – последни часове за регистрация на кандидати за депутати

Политическите формации мобилизират сили преди изборите, а ключовите битки ще се водят в София и Кърджали

1
24
Парламент
Дебати. Снимка: Скрийншот от видео на Народно събрание

Днес в 17:00 часа изтича крайният срок за регистрация на кандидатите за депутати в предстоящите парламентарни избори.

Повечето партии вече разкриха имената на своите представители, които ще се борят за място в 51-вото Народно събрание, докато други политически формации все още се възползват от оставащите часове, за да финализират своите решения.

И този път лидерската битка се очаква да бъде най-напрегната в 25-ти многомандатен избирателен район в София. В този ключов район един срещу друг ще се изправят лидерите Бойко Борисов /ГЕРБ/, Костадин Костадинов /„Възраждане“/ и Слави Трифонов /„Има такъв народ“/.

От коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ са избрали за свой представител бившия премиер Николай Денков, докато коалицията около БСП ще бъде представена от временния си председател Атанас Зафиров. Коалицията на Делян Пеевски – „ДПС-Ново начало“, ще издигне за водач депутатката Искра Михайлова.

Съществено внимание привлича и надпреварата в Кърджали, където традиционно доминиращата роля на ДПС ще бъде оспорена заради разделението в партията. Кметът на града, Ерол Мюмюн, ще води листата на „ДПС-Ново начало“, а се очаква срещу него да се изправи почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който за първи път ще се кандидатира като представител на друга формация – коалиция „Алианс за права и свободи“.

От ГЕРБ-СДС в Кърджали залагат на бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева, докато „Възраждане“ ще бъде представена от депутата Георги Георгиев. „БСП – Обединена левица“ залага на Георги Кючуков, а „Има такъв народ“ – на Юлия Чорт-Ленева. ПП-ДБ все още не са обявили своя кандидат за района.

В София-област се очаква оспорвана битка между двама бивши министри на вътрешните работи – Калин Стоянов от „ДПС-Ново начало“ и Младен Маринов от ГЕРБ-СДС.

Кандидатът на ПП-ДБ все още не е потвърден, но се обсъжда възможността да бъде бившият министър на правосъдието Атанас Славов. Сред останалите участници в надпреварата са Ангел Славчев /„Възраждане“/, Владимир Георгиев /БСП/ и Венцислав Асенов /„Има такъв народ“/.

Политическата сцена става все по-интересна, а до финала остават броени часове.

Основна тема на среща на външните министри: Войната в Украйна и ситуацията в Близкия изток

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Финалният сблъсък – последни часове за регистрация … […]